Przepis
Składniki
- 1 kg dyni bez skóry
- 2 duże cebule
- 1 puszka pomidorów pelati 400 g
- 1 papryczka chilli suszona lub świeża
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 100 ml śmietany 18%
- 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula będzie miękka dodaj chilli i czosnek. Po jakiś 2 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę ( jak do zupy) dynię.
Wymieszaj wszystkie składniki i wlej wywar. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie wlej pomidory oraz pokrusz tymianek. Po następnych 10 minutach, kiedy dynia będzie miękka zmiksuj na gładką masę. Dodaj śmietanę i dopraw solą.
Zagotuj jeszcze raz i podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni.