X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Dynia marynowana

Składniki

  • 1 kg oczyszczonej dyni
  • 350 ml wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 8-10 goździków, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 łyżki cukru
  • cynamon, sól

Sposób przygotowania

Dynię przygotowujemy w ten sposób, że oczyszczamy ją z luźnego miąższu i z pestek, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do wrzątku i trzymamy w nim ok. 4 minut. Następnie odcedzamy dynię, przekładamy do wygotowanych i gorących słoików, po czym zalewamy gorącą, świeżo przygotowaną zalewą (należ ugotować razem wodę, ocet, i wszystkie przyprawy).Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również