T- bone to król steków, uwielbiany przez fanów tego dania. Jest bardzo popularny w wielu krajach i wcale mnie to nie dziwi, bo jest pyszny. A zrobienie tego przysmaku jest dziecinnie proste. Wystarczy dobra marynata, kilka minut na grillu i możemy zachwycać się smakiem T- bone.
T– bone Macieja Kuronia
Składniki:
- plaster wołowiny grubości ok. 4 cm na osobę
Bejca
- 30 ml oleju np. rzepakowego
- po ćwierć łyżeczki: tymianku, majeranku
- 25 g musztardy z pełnymi ziarnami gorczycy np. francuska
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Z podanych składników: oleju, tymianku, majeranku i musztardy przygotowuj marynatę. Dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 2:
Mięso umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie każdy plaster mięsa rozbij lekko dłonią i przez ok 2-3 godziny marynuj. Jeśli masz czas zostaw mięso w marynacie dłużej.
Krok 2:
Rozgrzej grill, następnie grilluj stek od 3 do 5 minut z każdej strony. Gdy na powierzchni mięsa pokaże się krew, to przełóż je na drugą stronę. Po upieczeniu dopraw mięso do smaku, solą i pieprzem, jeśli lubisz połóż kawałek masła na goracym T-bone.
Tak przygotowane steki możesz też piec zawinięte w folię aluminiową, zawsze matową stroną folii na zewnątrz.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na grilla znajdziesz >> TUTAJ <<