X

Czego szukasz?

Przepis

T- bone to król steków, uwielbiany przez fanów tego dania. Jest bardzo popularny w wielu krajach i wcale mnie to nie dziwi, bo jest pyszny. A zrobienie tego przysmaku jest dziecinnie proste. Wystarczy dobra marynata, kilka minut na grillu i możemy zachwycać się smakiem T- bone. 

T– bone Macieja Kuronia

Składniki:

  • plaster wołowiny grubości ok. 4 cm na osobę
Bejca
  • 30 ml oleju np. rzepakowego
  • po ćwierć łyżeczki: tymianku, majeranku
  • 25 g musztardy z pełnymi ziarnami gorczycy np. francuska
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Z podanych składników: oleju, tymianku, majeranku i musztardy przygotowuj marynatę. Dokładnie wymieszaj składniki. 

Krok 2:

Mięso umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie każdy plaster mięsa rozbij lekko dłonią i przez ok 2-3 godziny marynuj. Jeśli masz czas zostaw mięso w marynacie dłużej. 

Krok 2:

Rozgrzej grill, następnie grilluj stek od 3 do 5 minut z każdej strony. Gdy na powierzchni mięsa pokaże się krew, to przełóż je na drugą stronę. Po upieczeniu dopraw mięso do smaku, solą i pieprzem, jeśli lubisz połóż kawałek masła na goracym T-bone.

Tak przygotowane steki możesz też piec zawinięte w folię aluminiową, zawsze matową stroną folii na zewnątrz.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na grilla znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również