Przepis
Przekąski na ciepło
Grzanki z krabem i czosnkowym alioli
Składniki
- 4 szczypce kraba
- pół małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- kilka listków sałaty rzymskiej
- 1 duży pomidor
- 1 cytryna
- pół bagietki
- sól, pieprz
Alioli:
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek (tyle ile wchłonie czosnek)
- 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
Sposób przygotowania
Zacznij przygotowania alioli. W moździerzu zacznij ucierać sól z czosnkiem. Kiedy czosnek zamieni się w pastę zacznij dodawać wąskim strumieniem oliwę.
Cały czas ucieraj aż do momentu kiedy czosnek nie będzie wchłaniał oliwy. Alioli powinno mieć konsystencję majonezu.
Szczypce kraba rozłup tępą stroną noża i wyciągnij mięso. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Dodaj mięso kraba i wyciśnięty ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Bagietkę pokrój w plastry i opiecz w tosterze. Kawałek pieczywa posmaruj alioli na sos mięso kraba. Całość posyp posiekanymi liśćmi sałaty rzymskiej i kosteczką pomidora.
Podawaj skropione sokiem z cytryny.