Boże NarodzenieRyby
Sandacz smażony z sosem pomarańczowym
Tradycyjną rybą na naszym polskim wigilijnym stole jest karp, ale świetnie wiem, że karp ma grono zwolenników, jak i tych którzy go nie lubią. Dlatego też, mam propozycję bez wątpienia przepysznego sandacza. Sandacz smażony z sosem pomarańczowym, prawda, że brzmi świetnie? Delikatna ryba w połączeniu ze smakiem pomarańczy, mówię Was niebo. Koniecznie spróbujcie.
Sandacz smażony z sosem pomarańczowym
Składniki:
- 600 g filetów z sandacza
- pół pęczka natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
- 2 pomarańcze
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka miodu np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze filety z sandacza natnij co kilka centymetrów w poprzek i oprósz solą oraz pieprzem.
Krok 2:
Posiekaną natkę wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny. Następnie powstałą pastą nasmaruj filety z obydwu stron i odstaw rybę na godzinę by przeszła smakiem i aromatem przypraw.
Krok 3:
Po trzecie z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Następnie obydwa pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok – powinno być go około 100 ml. Sok wlej do rondelka, dodaj miód i zagotuj. Teraz dodaj śmietanę oraz skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i całość redukuj, do czasu aż całość osiągnie konsystencję sosu.
Krok 4:
Na koniec filety z sandacza smaż na rozgrzanej oliwie na złoto z obydwu stron i podawaj w towarzystwie przygotowanego sosu.
Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.