X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Tradycyjną rybą na naszym polskim wigilijnym stole jest karp, ale świetnie wiem, że karp ma grono zwolenników, jak i tych którzy go nie lubią. Dlatego też, mam propozycję  bez wątpienia przepysznego sandacza. Sandacz smażony z sosem pomarańczowym, prawda, że brzmi świetnie? Delikatna ryba w połączeniu ze smakiem pomarańczy, mówię Was niebo. Koniecznie spróbujcie. 

Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Składniki:

  • 600 g filetów z sandacza
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
  • 2 pomarańcze
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka miodu np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze filety z sandacza natnij co kilka centymetrów w poprzek i oprósz solą oraz pieprzem.

Krok 2:

Posiekaną natkę wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny.  Następnie powstałą pastą nasmaruj filety z obydwu stron i odstaw rybę na godzinę by przeszła smakiem i aromatem przypraw.

Krok 3:

Po trzecie z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Następnie obydwa pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok – powinno być go około 100 ml. Sok wlej do rondelka, dodaj miód i zagotuj. Teraz dodaj śmietanę oraz skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i całość redukuj, do czasu aż całość osiągnie konsystencję sosu.

Krok 4:

Na koniec filety z sandacza smaż na rozgrzanej oliwie na złoto z obydwu stron i podawaj w towarzystwie przygotowanego sosu.

Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również