Składniki
- 600 g filetów z sandacza
- pół pęczka natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomarańcze
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Filety z sandacza natnij co kilka centymetrów w poprzek i oprósz solą oraz pieprzem. Posiekaną natkę wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny. Powstałą pastą nasmaruj filety z obydwu stron i odstaw rybę na godzinę by przeszła smakiem i aromatem przypraw. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Następnie obydwa pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok – powinno być go około 100 ml. Sok wlej do rondelka, dodaj miód i zagotuj. Teraz dodaj śmietanę oraz skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i całość redukuj, do czasu aż całość osiągnie konsystencję sosu. Filety z sandacza smaż na rozgrzanej oliwie na złoto z obydwu stron i podawaj w towarzystwie przygotowanego sosu.