X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Sandacz smażony z sosem pomarańczowym

Składniki

  • 600 g filetów z sandacza
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
  • 2 pomarańcze
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filety z sandacza natnij co kilka centymetrów w poprzek i oprósz solą oraz pieprzem. Posiekaną natkę wymieszaj z 1 łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny.  Powstałą pastą nasmaruj filety z obydwu stron i odstaw rybę na godzinę by przeszła smakiem i aromatem przypraw. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę. Następnie obydwa pomarańcze przekrój na pół i wyciśnij z nich sok – powinno być go około 100 ml. Sok wlej do rondelka, dodaj miód i zagotuj. Teraz dodaj śmietanę oraz skórkę z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i całość redukuj, do czasu aż całość osiągnie konsystencję sosu. Filety z sandacza smaż na rozgrzanej oliwie na złoto z obydwu stron i podawaj w towarzystwie przygotowanego sosu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również