Przepis
Składniki
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Farsz:
- 500 g kurek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- sól, piepr
Sposób przygotowania
Podgrzej mleko, dodaj cukier i drożdże następnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy drożdże z mlekiem podwoją swoją objętość dodaj mąkę, jaja, olej i sól. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie zeszklij cebule na maśle, dodaj kurki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdy kurki zrobią się miękkie farsz jest gotowy. Z ciasta uformuj okrągłe placki o średnicy 5 cm i grubości 0,5 cm. Na środek ułóż wystudzony farsz i sklej ciasto jak pieroga. Uformowane bułki posmaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 30 min.