Dania głównePlacki i naleśnikiŚniadania
Bliny z kawiorem
To wykwintne danie podobnie, jak i inne bliny przyszło do nas ze Wschodu i było przysmakiem arystokracji rosyjskiej. Ale w ramach mieszania się kultur zadomowiło się na naszych Kresach. I chociaż bliny w wydaniu domowym podawane były bez kawioru, to ja przytaczam ten „carski” przepis w oryginalnym składzie.
Bliny z kawiorem Macieja Kuronia
Składniki:
- 350 g mąki gryczanej (ok. 2 szklanek)
- 200 g kawioru
- 450 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 50 g masła
- 30 g drożdży
- 30 ml oleju
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
Zacznij od przesiania mąki. Mleko lekko podgrzej i w 200 ml mleka rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i połową mąki. Tak przygotowany rozczyn wymieszaj i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Krok 2:
W tym czasie roztop i schłodź połowę masła. Dodaj je wraz z resztą cukru i żółtkiem do rozczynu. Ubij rozczyn przy użyciu miksera lub np. trzepaczki i znowu odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny.
Krok 3:
Po tym czasie dodaj resztę mleka (dobrze, żeby było ciepłe) i szczyptę soli. Ciasto wyrób dokładnie, a ponieważ jest rzadkie użyj do tego celu drewnianej łyżki. Na końcu dodaj małymi porcjami białko ubite na sztywną pianę. Ciasto na bliny powinno być delikatne i mieć konsystencję gęstej śmietany, stąd odradzam pośpiech.
Krok 4:
Bliny smażymy tak jak naleśniki, używając do smażenia minimalnej ilości tłuszczu, a nawet smarując każdorazowo patelnię kawałkiem słoniny nabitym na widelec. Bliny po usmażeniu z obu stron posmaruj cienko masłem i ułóż jeden na drugim.
Podawaj posmarowane kawiorem lub serwuj kawior osobno.
Zdecydowanie jest to przepis dla cierpliwych, ale efekt zachwyci najbardziej wybrednych gości.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mącznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<