DeseryOmlety i jajeczniceŚniadania
Tosty francuskie z serkiem waniliowym i konfiturą
Składniki
- ciasto drożdżowe lub chałka (waga 500 g)
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 80 g masła
- 4 łyżeczki cukru
- 200 g serka waniliowego homogenizowanego
- 100 g konfitury wiśniowej
- szczypta soli
- ew. mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
Pokrój ciasto lub chałkę na 3 centymetrowe plastry. Roztrzep jajka z mlekiem i odrobiną soli. Na patelni roztop połowę masła. Namocz ciasto w masie jajecznej i smaż na rozgrzanym maśle. Gdy zrumieni się z jednej strony posyp cukrem i przerzuć na drugą stronę. Po 1-2 minutach zdejmij tosty z patelni i połóż na ręczniku papierowym i osącz z nadmiaru tłuszczu. Powtórz czynność z następnymi tostami. Kiedy masło zbrązowieje przetrzyj patelnię i kontynuuj smażenie na drugiej części masła. Tosty podawaj z konfiturą i serkiem waniliowym. Ewentualnie z miętą. W drugiej opcji zamiast jajka roztop masło i wsyp cukier. Kiedy zacznie się tworzyć karmel włóż ciasto ale bez namaczania w jajku. Kiedy z jednej strony obklei się chrupiącą karmelową skórką przewróć na drugą stronę. Dobrze jest je osączyć z nadmiaru tłuszczy. Podajemy także z konfiturą i serkiem waniliowym.