X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneDziczyzna

Pieczeń z dzika faszerowana Macieja Kuronia

Lubicie dziczyznę? Mieliście kiedyś okazję spróbować? Ja bardzo lubię, ale przyznam, że bardzo rzadko robię. Najlepszą dziczyznę robił mój tata. Pieczeń z dzika faszerowana to bez wątpienia jego świetny przepis na dzika. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Was smakowała w komentarzu. 

Pieczeń z dzika faszerowana

Składniki:

  • około 3 kg szynki z dzika
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 kromki razowego chleba (bez skórki)
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • suszone zioła: majeranek, tymianek, rozmaryn, jałowiec, sól, pieprz
  • ewentualnie olej np. rzepakowy
Do peklowania (na 1 1 wody)
  • 10 dag mieszanki peklującej
  • pół łyżeczki cukru np. trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule pokrojone w ćwiartki
  • 3 goździki
  • 10 jagód jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziaren pieprzu np. czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu, estragonu i gorczycy

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso ostrożnie natnij (nie do końca!), a następnie uformuj w prostokątny plaster, delikatnie rozbij dłonią lub zwilżonym drewnianym tłuczkiem. Resztki odkrojonego mięsa odstaw do lodówki.

Krok 2:

Po drugie mieszankę peklującą podziel na dwie równe części. Następnie jedną częścią i posiekanym czosnkiem natrzyj mięso. Drugą część oraz pozostałe składniki zalewy zagotuj razem i ostudź.

Krok 3:

Po trzecie mięso pekluj w kamionkowym lub szklanym naczyniu. Zalej, przykryj deską lub talerzem, następnie przyciśnij. Przekładaj mięso co 12 godzin na drugą stronę. Trzymaj w zalewie 24 godziny na każde 0,5 kg wagi.

Krok 4:

Resztki mięsa zmiel w maszynce do mięsa z razowym chlebem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek, przyprawy i jaja. Wyrób farsz. Mięso wyjmij z zalewy i dokładnie osusz. Nałóż farsz, zwiń i obwiąż mięso nicią. Jeśli szynka jest chuda, możemy natrzyj ją olejem.

Krok 5:

Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Po upływie pół godziny zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz dalej, licząc po 30 minut na każdy kilogram wagi, często podlewaj powstałym sosem.

Możesz podawać na ciepło z borówkami albo na zimno z sosem chrzanowym, wymieszanym pół na pół z konfiturami z czarnych porzeczek i mocno przyprawionym solą i pieprzem.

Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na  Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również