X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto Mandelbrok

Składniki

-250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
-250 g cukru
-cukier waniliowy
-szklanka obranych i posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
-4 jaja
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka cynamonu
-3 łyżki oleju
-szczypta soli

Sposób przygotowania

Ucieramy jaja do białości z cukrem i cukrem waniliowym, do puszystej masy dodajemy stopniowo olej i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy mamy gładkie ciasto dosypujemy bakalie i mieszamy. Formę natłuszczamy i posypujemy mąką, wkładamy na dno warstwę ciasta i posypujemy cynamonem. Nakładamy kolejną warstwę ciasta, powtarzamy czynności kilkakrotnie, kończąc warstwą ciasta. Wstawiamy formę do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z formy i kroimy na paro centymetrowej grubości plastry. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika o temperaturze 200° . Zapiekamy na złoty kolor. Zwyczajowo to ciasto podaje się z masłem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również