Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Keks prosty staropolski Macieja Kuronia
Keks bogaty w bakalie, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, polany lukrem. Czy to nie brzmi świetnie? Według mnie opis ciasta idealny, chętnie takie zjem. Do tego bardzo szybki i prosty w zrobieniu. Takie właśnie ciasto mam dla Was, keks prosty staropolski z przepisu mojego taty Macieja. Zapraszam.
Keks prosty staropolski Macieja Kuronia
Składniki:
- 300 g mąki (ok. 2 szklanki)
- 200 g masła
- 150 g cukru np. trzcinowego
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 300 g bakalii np. rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze utrzyj masło z cukrem, dodawaj stopniowo po jednym żółtku, ciągle ucierając. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.
Krok 2:
Następie przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką. Na koniec dodaj pianę ubitą na sztywno z białek oraz przygotowane wcześniej bakalie (bakalie moczyły się w wodzie przez 30 minut). Mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
Krok 3:
Przełóż ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem np. masłem i posypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wsadź do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 50– 60 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz >>TUTAJ<<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.