X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastka

Keks prosty staropolski Macieja Kuronia

Keks bogaty w bakalie, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, polany lukrem. Czy to nie brzmi świetnie? Według mnie opis ciasta idealny, chętnie takie zjem. Do tego bardzo szybki i prosty w zrobieniu. Takie właśnie ciasto mam dla Was, keks prosty staropolski z przepisu mojego taty Macieja. Zapraszam. 

Keks prosty staropolski Macieja Kuronia

Składniki:

  • 300 g mąki (ok. 2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 150 g cukru np. trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g bakalii np. rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa 

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze utrzyj masło z cukrem, dodawaj stopniowo po jednym żółtku, ciągle ucierając. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.

Krok 2:

Następie przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką. Na koniec dodaj pianę ubitą na sztywno z białek oraz przygotowane wcześniej bakalie (bakalie moczyły się w wodzie przez 30 minut). Mieszaj delikatnie drewnianą łyżką. 

Krok 3:

Przełóż ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem np. masłem i posypanej tartą bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wsadź do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 50– 60 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz >>TUTAJ<<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również