Ciasta i ciastkaWielkanoc
Babka marchewkowa
Babka marchewkowa to idealna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych! To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Świetnie pasują do owoców, serka, twarogu, ale możesz je podać również bez dodatków. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na desery i przekąski. Przekąska ta idealnie nadaje się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
BABKA MARCHEWKOWA
Składniki:
- 300 g mąki pszennej np. typ 500
- 150 g marchwi
- 200 g masła
- 150 g cukru np trzcinowego
- 4 jaja
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g bakalii – u mnie rodzynki i migdały
Babka marchewkowa
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, a następnie odciskamy sok. Tak przygotowaną marchewkę odstaw na chwilę na bok, z pewnością zaraz się przyda. Migdały namocz w ciepłej wodzie i zdejmij z nich skórkę, następnie je rozdrobnij najlepiej nożem.
Krok 2:
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy jaja i cały czas ucierając dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 3:
Na koniec dodajemy odstawioną na bok marchew, bakalie: rodzynki, i rozdrobnione migdały. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i wsadzamy do nagrzanego do 180° C piekarnika na 1 godzinę. Na zakończenie po upieczeniu i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Babka marchewkowa
Smacznego!
Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<
Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.