Babka piaskowa Macieja to przepis na idealne Wielkanocne ciasto. Spotkałam się również z nazwą ,,ciasto szklankowe” ponieważ wszystkie składniki można odmierzyć w szklankach. Dodam jeszcze, że ciasto zapewne posmakuje wszystkim od dzieci po dorosłych. Moje córki wręcz je uwielbiają szczególnie Marysia. Baba z pewnością zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa.
BABKA PIASKOWA MACIEJA
Ilość porcji: 8-12
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 150 g mąki (ok. 1 szklanka)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 120 g kg cukru pudru
- 125 g masła
- 3 jaja
- 250 ml mleka
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka piaskowa Macieja
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotowanie tego ciasto z białek jest z pewnością bardzo proste. Na początku utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka cała czas mieszając. Składniki utrzyj na puszystą masę.
Krok 2:
Na koniec dodaj mleko, obie mąki z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie mieszaj na gładką masę.
Krok 3:
Przygotowaną masę przelej do formy do baby posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz babkę 50 minut w 180°C na środkowej kratce w piekarniku. Grzanie góra – dół.
Krok 4:
Gotową babkę możesz polać lukrem królewskim tu znajdziesz przepis >LUKIER KRÓLEWSKI<
Możesz również udekorować ciasto skórką pomarańczową tak jak ja, lub rozpuszczoną czekoladą czy bakaliami.
Babka piaskowa Macieja
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Co z tym mlekiem?
Na koniec dodaj mleko, obie mąki z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie mieszaj na gładką masę.