X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc

Babka piaskowa Macieja

Babka piaskowa Macieja to przepis na idealne Wielkanocne ciasto. Spotkałam się również z nazwą ,,ciasto szklankowe” ponieważ wszystkie składniki można odmierzyć w szklankach. Dodam jeszcze, że ciasto zapewne posmakuje wszystkim od dzieci po dorosłych. Moje córki wręcz je uwielbiają szczególnie Marysia. Baba z pewnością zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa.  

BABKA PIASKOWA MACIEJA 

Ilość porcji: 8-12

Czas przygotowania: 40 minut 

Składniki:

  • 150 g mąki (ok. 1 szklanka)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g kg cukru pudru
  • 125 g masła
  • 3 jaja
  • 250 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka piaskowa Macieja

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotowanie tego ciasto z białek jest z pewnością bardzo proste. Na początku utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka cała czas mieszając. Składniki utrzyj na puszystą masę. 

Krok 2:

Na koniec dodaj mleko, obie mąki z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie mieszaj na gładką masę.

Krok 3:

Przygotowaną masę przelej do formy do baby posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz babkę 50 minut w 180°C na środkowej kratce w piekarniku. Grzanie góra – dół. 

Krok 4:

Gotową babkę możesz polać lukrem królewskim tu znajdziesz przepis >LUKIER KRÓLEWSKI<

Możesz również udekorować ciasto skórką pomarańczową tak jak ja, lub rozpuszczoną czekoladą czy bakaliami. 

Babka piaskowa Macieja

Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.

Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również