X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką to delikatnie podrasowana wersja tradycyjnej „pomidorówki”. Niewątpliwie niewiele różni się od oryginału, ale każdy kogo poczęstowałem tą zupą prosi o przepis. Dlatego po wielu prośbach wstawiam przepis na bloga i nie będę musiał go w końcu wypisywać na karteczkach, czy przesyłać sms-em 😉 Poniżej znajdziecie dokładny opis, jak przygotować tą bez wątpienia przepyszną zupę. Pomysł podpatrzyłem u mojej Mamy, która jest mistrzynią takich kulinarnych modyfikacji. Do tego dania najlepiej pasuje makaron Nitki 5 jaj od Lubelli. Smakuje jak tradycyjny, ręcznie robiony makaron, który kojarzy się z moim domem.

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Składniki:

  • Makaron Lubella 5 jaj nitki
  • 3 czerwone papryki
  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek np. extra vergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do przygotowania tej zupy nie potrzebujesz wielu składników. Ważne jest aby sięgnąć po soczyste pomidory, jędrną papryka oraz bulion drobiowy lub w wersji wegetariańskiej warzywny. Jako dodatek najlepiej sprawdzi się makaron Nitki 5 jaj od Lubelli. Jego delikatna struktura i domowy charakter bez wątpienia świetnie sprawdzi się w tego rodzaju tradycyjnej zupie.

Krok 2:

Paprykę przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek. Następnie zapiekaj w maksymalnej temperaturze jaką dysponuje twój piekarnik, najczęściej jest to 250°C. Czas pieczenia to 25 minut. Od czasu do czasu paprykę można obrócić, w rezultacie ładnie i równomiernie się opiecze. Następnie gorące papryki przełóż do miski, zafoliuj szczelnie, aby się zaparowały. Dzięki temu skórka przy obieraniu łatwiej odchodzi od miąższu.

Krok 3:

Bulion wlej do garnka, zagotuj. Dodaj pomidory bez skórki, w sezonie możesz skorzystać ze świeżych pomidorów. Zupę gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj miąższ papryki pokrojony w mniejsze kawałki. Gotuj dodatkowe 10 minut.

Krok 4:

Następnie ugotuj makaron.

Krok 5:

Wywar zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji zupy. Dzięki temu zupa będzie  aksamitna, ale nie będzie zupą krem. Zupa pomidorowa z pieczoną papryką najlepiej smakuje z makaronem nitki oraz natką pietruszki. Na koniec możesz dodać odrobinę śmietany lub koncentratu pomidorowego.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również