Zupy
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką to delikatnie podrasowana wersja tradycyjnej „pomidorówki”. Niewątpliwie niewiele różni się od oryginału, ale każdy kogo poczęstowałem tą zupą prosi o przepis. Dlatego po wielu prośbach wstawiam przepis na bloga i nie będę musiał go w końcu wypisywać na karteczkach, czy przesyłać sms-em 😉 Poniżej znajdziecie dokładny opis, jak przygotować tą bez wątpienia przepyszną zupę. Pomysł podpatrzyłem u mojej Mamy, która jest mistrzynią takich kulinarnych modyfikacji. Do tego dania najlepiej pasuje makaron Nitki 5 jaj od Lubelli. Smakuje jak tradycyjny, ręcznie robiony makaron, który kojarzy się z moim domem.
Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Składniki:
- Makaron Lubella 5 jaj nitki
- 3 czerwone papryki
- 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 łyżki oliwy z oliwek np. extra vergine
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do przygotowania tej zupy nie potrzebujesz wielu składników. Ważne jest aby sięgnąć po soczyste pomidory, jędrną papryka oraz bulion drobiowy lub w wersji wegetariańskiej warzywny. Jako dodatek najlepiej sprawdzi się makaron Nitki 5 jaj od Lubelli. Jego delikatna struktura i domowy charakter bez wątpienia świetnie sprawdzi się w tego rodzaju tradycyjnej zupie.
Krok 2:
Paprykę przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek. Następnie zapiekaj w maksymalnej temperaturze jaką dysponuje twój piekarnik, najczęściej jest to 250°C. Czas pieczenia to 25 minut. Od czasu do czasu paprykę można obrócić, w rezultacie ładnie i równomiernie się opiecze. Następnie gorące papryki przełóż do miski, zafoliuj szczelnie, aby się zaparowały. Dzięki temu skórka przy obieraniu łatwiej odchodzi od miąższu.
Krok 3:
Bulion wlej do garnka, zagotuj. Dodaj pomidory bez skórki, w sezonie możesz skorzystać ze świeżych pomidorów. Zupę gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj miąższ papryki pokrojony w mniejsze kawałki. Gotuj dodatkowe 10 minut.
Krok 4:
Następnie ugotuj makaron.
Krok 5:
Wywar zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji zupy. Dzięki temu zupa będzie aksamitna, ale nie będzie zupą krem. Zupa pomidorowa z pieczoną papryką najlepiej smakuje z makaronem nitki oraz natką pietruszki. Na koniec możesz dodać odrobinę śmietany lub koncentratu pomidorowego.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!