X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaWalentynki

Babka podwójnie czekoladowa

Babka podwójnie czekoladowa – Oto przepis na prawdopodobnie najlepsze ciasto Wielkanocne. Wypiek z tego przepisu wychodzi puszysty i bardzo czekoladowy ponieważ do przygotowania tego deseru trzeba użyć dwóch tabliczek gorzkiej czekolady, trzech łyżek kakao oraz dwie tabliczki białej czekolady jako polewa. Ze względu na fakt iż baba czekoladowa nie ma kremu świetnie nadaje się jako przekąska do szkoły czy pracy. Dodatkowo to ciasto pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole. 

BABKA PODWÓJNIE CZEKOLADOWA

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej – (niepełne dwie szklanki)
  • 30 g ciemnego klasycznego kakao – (3 łyżki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g cukru ( 0,5 szklanki)
  • 5 średnich jajek
  • 250 ml mleka – (1 szklanka) może być roślinne
  • 250 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady np. 64%

Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g płatków migałów

Babka podwójnie czekoladowa

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Mieszankę odstaw na bok.

Krok 2:

Następnie do garnka wlej mleko, dodaj masło i czekoladę. Wszystko podgrzewając rozpuść i dokładnie wymieszaj.Ważne, aby nie zagotować powstałej mieszanki. Odstaw do wystygniecia. 

Krok 3:

W czasie gdy przygotowana masa stygnie ubij jajka z cukrem na bardzo puszystą pianę. Najlepiej zrobić to w dużej misce na najwyższych obrotach miksera, wtedy bez wątpienia nasze ciasto będzie bardzo puszyste. 

Krok 4:

Do ubitej piany z jajek dodaj wystudzoną mleczno-czekoladową masę cały czas delikatnie mieszając. Najlepiej ręczna rózgą lub przy małych obrotach miksera. Na koniec cały czas delikatnie mieszając dodawaj stopniowo wymieszane ze sobą  suche składniki. 

Krok 5:

Tak przygotowaną masę przelej do formy na babę o średnicy ok 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub kakao . Piecz 50 minut w 180°C. Grzanie góra – dół. 

Krok 6:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub tak jak ja w mikrofalówce. Czekolada wlej na wystudzone upieczoną babkę. Na suchej patelni upraż płatki migdałów na złoty kolor. Na koniec migdałami posyp jeszcze ciepłą czekoladę. Wstaw na chwilę do lodówki aby stężała.

Babka podwójnie czekoladowa

Smacznego! 

Więcej przepisów np. na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<

Podsumowując jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również