Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkości
Ciasto marchewkowe z wytłoczyn z wyciskarki
Ciasto marchewkowe to już level master w „zero waste”. Uwielbiam jak nic się nie marnuje w kuchni, więc na samą myśl wykorzystania wytłoczyn owoców, z których przyrządziłem sok buzia mi się uśmiechała. Do tego ciasto wyszło bardzo dobre! Pyszne! I takie proste w przygotowaniu.
CIASTO MARCHEWKOWE Z WYTŁOCZYN Z WYCISKARKI
Składniki:
Tortownica 21×21
- 300 g wyciśniętych wytłoczyn z wyciskarki mogą być np. jabłkowo marchewkowe
- 140 g cukru lub np. 0,5 szklanki miodu
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
- ew. 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Ciasto marchewkowe z wytłoczyn z wyciskarki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej. Następnie miksując dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wszystko miksuj na gładką masę.
Krok 2:
Na koniec dodaj wytłoczyny z wyciskarki i rozdrobnione nożem orzechy. Następnie delikatnie, ale dokładnie połącz składniki łyżką.
Krok 3:
Całość wylej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piecz 55 minut w 180°C. Dla pewności przed wyjęciem ciasta sprawdź patyczkiem czy jest gotowe.
Ciasto marchewkowe z wytłoczyn z wyciskarki
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Miałam 600g pulpy… więc podwoiłam składniki…:O.. I przez 8 jajek 😀 wyszło za ciężkie, zbite mimo ubicia jajek na puch…oczywiście. Pewnie wystarczyłoby 4-5 jaj….?
Tak zdecydowanie, 5 jaj wystarczy.
Zapewne można użyć wytłoczyn z innych owoców/warzyw, tylko patrzeć na wilgotność i pulpę ew. odparować, np. z borówek. Znane są przepisy z cukinią/dynią/burakami. Ale z pulpy to mistrzostwo, mądrość, zero weste 🙂