Przepis
DróbPotrawy mięsne
Młoda kura z borówkami
Składniki
- 1 młoda kura lub kurczak
- 400 ml wywaru (może być z kostki)
- 1 cebula
- 1 l serwatki lub zsiadłego mleka
- 500 ml dżemu lub konfitury z czerwonych borówek
- po 1 łyżeczce: posiekanej natki pietruszki i mięty
- pół łyżeczki kminku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Oczyszczoną, umytą i osuszoną kurę zalewamy zsiadłym mlekiem i moczymy co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu i osączeniu nacieramy kurę solą i smażymy na maśle, aż do zrumienienia, często ją obracając. Następnie do wnętrza kury wkładamy natkę pietruszki, miętę, obraną i przekrojoną cebulę, posypujemy ją z zewnątrz kminkiem (najlepiej zmielonym) i pieprzem, wkładamy do brytfanki, dodajemy wywar warzywny i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie dzielimy kurę na części, kładziemy na każdej z nich łyżkę konfitury z borówek, polewamy wytworzonym sosem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180ºC.