Przepis
Składniki
- 50 ml mleka
- 450 ml śmietany kremówki lub tortowej
- pół laski wanilii
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 100 g sera mascarpone
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kakao do posypania
Sposób przygotowania
W mikserze ubijamy jajko, żółtka, cukier i mascarpone. W rondlu doprowadzamy do wrzenia mleko, śmietanę, kawę i wanilię. Zmniejszamy ogień i gotujemy razem około 2-3 minut. Do prawie wrzącego mleka dodajemy ubitą masę i dokładnie mieszamy. Całość przecedzamy przez sito. Następnie płyn jeszcze raz podgrzewamy i ubijamy w mikserze do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Krem wlewamy do szklanek typu long drink, schładzamy kilka godzin w lodówce. Deser serwujemy posypany kakao.