Przepis
Ciasta i ciastka
Borówkowiec amerykański
Składniki
- 2 litry borówek amerykańskich (ilość na dużą tortownice)
- 1 litr borówek gdy pieczemy ciasto w formie tarty
Ciasto na spod:
- 1 szklanka razowej maki pszennej drobno mielonej
- 3 łyżki maki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 dag masła schłodzonego
- sok z malej cytryny
- kilka łyżek wody mineralnej schłodzonej
Kruszonka:
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki maki razowej grubo mielonej
- 1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 100 gram masła schłodzonego
Sposób przygotowania
Borówki umyć i osuszyć na sicie. Kruchy spod: make, proszek, sol mieszamy- dorzucamy zimne pokrojone w kostkę masło. Dodajemy sok z cytryny i wyrabiamy ciasto, tak by utworzyło kule. W razie trudności dodajemy po łyżeczkę wody. Ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodowce przez co najmniej godzin. Następnie wyjmujemy ciasto na pol godziny przed rozpoczęciem wałkowania. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, koniecznie wylepiamy nim brzegi, żeby borówki nie wypłynęły przy pieczeniu. Wsypujemy borówki. Kruszonka: Wszystkie suche składniki mieszamy i zlepiamy z masłem . Schładzamy w lodowce przez co najmniej godzinę. Kruszymy na owoce. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni C.