X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWielkanocWieprzowina

Medaliony w sosie wiśniowym Macieja Kuronia

Medaliony w sosie wiśniowym to przepyszna propozycja na wykorzystanie polędwiczki wieprzowej. Danie robi się szybko i jest bardzo proste w wykonaniu. Jednym słowem mały wkład, a pyszny obiad 🙂 Z pewnością przepis zasmakuje całej Twojej rodzinie. I pamiętaj, napisz mi w komentarzu jak Wam smakowało. Zapraszam, przepis poniżej. 

Medaliony w sosie wiśniowym Macieja Kuronia

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 200 g wiśni mrożonych lub np. świeżych – wydrylowanych
  • 200 ml bulionu np. drobiowego 
  • 50 ml wiśniówki
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 50 ml oleju np. rzepakowego
  • estragon, sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Polędwiczki wieprzowe umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie mięso dokładnie oczyść z błon, błony nie wytopią się podczas obróbki i będą twarde. 

Krok 2:

Mięso pokrój w plastry o grubości ok 1,5 cm, następnie lekko je rozbij dłonią. Oprósz solą, pieprzem i estragonem. Obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dolej wiśniówkę i co jakiś czas mieszając odparuj. Wlej bulion drobiowy i gotuj 10 minut.

Krok 3:

Wsyp wiśnie, przykryj i duś około 5 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem, ew. śmietaną. Podawaj np. z ryżem lub makaronem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również