Dania główneWielkanocWieprzowina
Medaliony w sosie wiśniowym Macieja Kuronia
Medaliony w sosie wiśniowym to przepyszna propozycja na wykorzystanie polędwiczki wieprzowej. Danie robi się szybko i jest bardzo proste w wykonaniu. Jednym słowem mały wkład, a pyszny obiad 🙂 Z pewnością przepis zasmakuje całej Twojej rodzinie. I pamiętaj, napisz mi w komentarzu jak Wam smakowało. Zapraszam, przepis poniżej.
Medaliony w sosie wiśniowym Macieja Kuronia
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 200 g wiśni mrożonych lub np. świeżych – wydrylowanych
- 200 ml bulionu np. drobiowego
- 50 ml wiśniówki
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 50 ml oleju np. rzepakowego
- estragon, sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Polędwiczki wieprzowe umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie mięso dokładnie oczyść z błon, błony nie wytopią się podczas obróbki i będą twarde.
Krok 2:
Mięso pokrój w plastry o grubości ok 1,5 cm, następnie lekko je rozbij dłonią. Oprósz solą, pieprzem i estragonem. Obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dolej wiśniówkę i co jakiś czas mieszając odparuj. Wlej bulion drobiowy i gotuj 10 minut.
Krok 3:
Wsyp wiśnie, przykryj i duś około 5 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem, ew. śmietaną. Podawaj np. z ryżem lub makaronem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<