X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy ciepłe

Sos szodonowy

Składniki

  • 250 ml białego wytrawnego lub półsłodkiego wina
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • ew. skórka otarta z połowy cytryny

Sposób przygotowania

Podgrzewamy wino z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy skórkę z cytryny. Najpierw do rondelka z żółtkami dolewamy trochę gorącego wina i ubijamy. Następnie wstawiamy rondelek z resztą wina do garnka z gorącą wodą, i wlewamy do niego krem z żółtek. Od razu sos ubijamy. Ubijanie trwa tak długo dopóki sos nie zgęstnieje, potem wyjmujemy rondelek. Najlepiej polewać desery sosem póki jest gorący.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również