X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieSurówki

Surówka z młodej kapusty

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 200 g świeżego ogórka
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 ml oleju lub oliwy
  • sól, cukier, pieprz

Sposób przygotowania

Z główki kapusty usuwamy brzydkie, wierzchnie liście. Następnie kapustę myjemy, osączamy i drobno szatkujemy. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę lub cienko obieramy i ucieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę kroimy w półplastry, a szczypior i koperek siekamy. Mieszamy w salaterce ogórka, kapustę, cebulę i koperek. Z soku z cytryny, posiekanego czosnku, oleju lub oliwy oraz przypraw robimy sos, którym polewamy surówkę. Przed podaniem posypujemy ją posiekaną dymką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również