Przepis
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 200 g świeżego ogórka
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30 ml oleju lub oliwy
- sól, cukier, pieprz
Sposób przygotowania
Z główki kapusty usuwamy brzydkie, wierzchnie liście. Następnie kapustę myjemy, osączamy i drobno szatkujemy. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę lub cienko obieramy i ucieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę kroimy w półplastry, a szczypior i koperek siekamy. Mieszamy w salaterce ogórka, kapustę, cebulę i koperek. Z soku z cytryny, posiekanego czosnku, oleju lub oliwy oraz przypraw robimy sos, którym polewamy surówkę. Przed podaniem posypujemy ją posiekaną dymką.