Dania główneMakaronMakarony, kasze, ryżWieprzowina
Makaron bavette ze szpinakiem, boczkiem i pomidorkami
Makaron to zawsze dobre rozwiązanie, czy na obiad, czy na kolacje. Nie dość, że makaronowe dania robi się dosłownie chwilkę, to bez wątpienia zawsze smakują obłędnie. Ja dzisiaj mam dla Was ekspresowy przepis, makaron bavette ze szpinakiem, boczkiem i pomidorkami.
Makaron bavette ze szpinakiem, boczkiem i pomidorkami
Składniki:
- 100 g oliwy
- 120 g boczku
- 3-4 ząbki czosnku
- średniej wielkości cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
- 150 g świeżego szpinaku
- 250 g makaronu bavette
- 100 ml wody z gotowania makaronu
- duża garść startego parmezanu do posypania dania
- posiekane liście bazylii lub np. natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1:
Makaron bavette ugotuj w osolonej wodzie (9 minut).
Krok 2:
Oliwę rozgrzej na patelni. Boczek pokrój w paski. Do rozgrzanej oliwy dodaj boczek, smaż kilka minut. Następnie dodaj cebule pokrojona w kostkę, smaż kilka minut aż będzie szklista. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do smażącego się dania.
Krok 3:
Dodaj szpinak i pomidorki przekrojone na pół, następnie smaż 1-2 minuty. Na koniec przypraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Odcedzony makaron dodaj do sosu wraz z wodą z gotowania (100 ml) wymieszaj.
Danie podaj posypane np. parmezanem i zieleniną w postaci bazylii lub natki pietruszki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji makaronowych znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Ależ to jest fajnie smaczne 🙂