X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaRóżne przepisyWielkanoc

Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku!

Prosta i przepyszna Szarlotka: Szukasz ciasta na spotkanie w szerszym gronie? Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię spotkać, idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty.
Szarlotka składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z pomarańczy lub aromat pomarańczowy
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 1,5 kg kwaśnych twardych jabłek np. Szara reneta, Antonówka
 
Sposób przygotowania:
  Mąkę z 4 żółtkami, masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i aromatem wyrabiaj aż powstanie zwarta gładka kulka.   Powstałe ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część włóż do zamrażarki. Natomiast drugą częścią wyłóż blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm pokrytą papierem do pieczenia.   Jabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1 cm na 1 cm. Jeśli jabłka są miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta.   Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż ją na jabłkach. Na koniec na pianę z białek zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 45 minut w 180 °C grzanie „góra- dół”    
Jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę
  Przełom lata i jesieni to czas jabłek. Można powiedzieć, że wysypują się zewsząd. Pełno ich gałęziach, bazarkach a każdy znajomy próbuje cię nimi obdarować, przynajmniej tak jest w moim przypadku. Nie ma co narzekać, jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę 😉   Nie zdradzę jakiejś wielkiej tajemnicy ale najważniejsze w szarlotce są jabłka. Warto wybrać odpowiedni gatunek np. Szarą renetę (Link) , Antonówkę lub Papierówkę. Nie mogą to być odmiany zbyt soczyste, ponieważ puszczają za dużo soku i znikają w cieście. Reszta to już pestka, należy postępować wedle wskazówek a szarlotka wyjdzie przepyszna 🙂 Nie ma chyba bardziej klasycznego ciasta niż szarlotka, no może w szranki stanąć może tylko sernik (link). Ale w tym okresie na pewno wygrywa szarlotka. Dlatego dziele się z Wami naszym ulubionym przepisem krok po kroku.   Zapraszam do wypróbowania przepisu na szarlotkę. A uwagami podziel się w komentarzach. SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Jest to drugi przepis, z którego skorzystałam z tej strony. Szarlotka wyszła przepyszna pomimo iż nie dodałam kisielu a zamiast aromatu pomarańczowego dodałam waniliowy (braki w zaopatrzeniu). Przepis już podałam dalej, a wszyscy, którzy jej spróbowali to bardzo chwalili.
    Twoje przepisy są chyba najlepsze jakie można znaleźć w internecie. Co najważniejsze nie są pracochłonne i wychodzą ( po tym przepisie zrobiłam także szaszłyki z kurczaka i tak samo były przepyszne).
    Zostawiając ten komentarz bardzo chcę Ci podziękować za to co robisz i jak. W kolejce już czekają następne przepisy do zrobienia.

  2. Powiem tylko jedno – genialnie proste i przepyszne!!! . Żeby było ciekawiej, jabłka zebrane na spacerku Bardzo dziękuje za przepis. Pozdrawiam

  3. Zapomniałem o kisielu, jednak wyszło dobrze jak na drugie ciasto w życiu 😀

  4. Mam pytanie Panie Jakubie : Czy zamieniając make zwykła na orkiszową (mniejsze IG) proporcje są takie same

  5. Dzisiaj upiekłam smaczny jabłecznik który jutro zabiorę na spróbowanie koleżankom do pracy.
    Mąż zachwycony.
    Serdecznie pozdrawiam z Hamburga 🙂

  6. Wyszła cudownie słodko-kwaśna.
    Kwestia wypieczenia – zależy chyba od piekarnika. U mnie dół słabo się wypiekł, następnym razem to uwzględnienie.
    Na blogu zostanę dłużej… dzięki!

  7. Szarlotka przepyszna- delikatna i maślana Zamiast pszennej użyłam mąki orkiszowej a cukier zamieniłam na ksylitol. Polecam przepis!

  8. Witam. Mam pytanie czy mogę zastąpić cukier syropem klonowy? Przepis jest super ale połowa domowników dba o figurę 🙁

  9. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Spróbuję z innymi jabłkami albo od innego sprzedawcy;) Do tej pory w moim piekarniku zawsze wszystko było gotowe przed czasem. Zacznę od zamiany jabłek a potem wypróbuję kolejne porady z podpieczeniem jabłek lub innym piekarnikiem. Dam znać co pomogło jak wypróbuję:) Dziękuję i Pozdrawiam:)

  10. Niezależnie od powyższego (niedopieczony spód), ciasto jest przepyszne i nawet jeśli zawsze spód miałby być mokry będę je robić:):):):)

  11. Witam, Potrzebuję porady. Piekłam to ciasto dwa razy i za każdym razem spód jest niedopieczony. Za pierwszym piekłam na środkowej szynie piekarnika, grzanie góra-dół, 45 min 180 stopni. Za drugim razem piekłam 50 min, z czego 45 min góra-dół, a 5 min sam dół bo góra zaczeła się przypalać. Wszystko jak w przepisie. Jabłka szara reneta. Tym razem dodałam też na wszelki wypadek łyżkę bułki tartej i nic. Proszku do pieczenia dałam 2 płaskie łyżeczki. Nie mam pomysłu. W czym może być problem?

  12. Tak jest pszepyszna…. Przepis prosty nawet dla laika takiego jak ja… Zapach I smak rewelacja! Polecam… Maly kawalek zostal z wczoraj I jest jezzcze bardziej wyborniejszy!!

  13. Zwykle Wasze przepisy mi wychodza I ciesze sie wtedy jak dziecko oby I bylo tak tym razem…. Biore sie do roboty!!

  14. Olśniło mnie, że taka buteleczka to ma z 9 ml, w sumie niecałe 2 łyżeczki, to raczej masakry nie ma i nie pomrzemy;) Następnym razem wcześniej zajrzę do komentarzy:)
    A i w domu zapach cudny:)

  15. A ja właśnie piekę i wolałam całą buteleczkę…. Myślałam, że albo skórka z pomarańczy albo cała buteleczka aromatu Zobaczymy jakie będzie jak już się upiecze Za to wątpliwości miałam przy poziomie piekarnika. Ustawiłam na środkowej kratce. Góra ciasta jest i tak blisko góry piekarnika, za to wysoko od jego dołu. Zobaczymy jak to wyjdzie. Pierwsze koty za płoty

  16. Ciasto upiekłam .
    Bardzo dobre aczkolwiek spód się nie wypiekł , a temperatura i czas pieczenia tak jak w przepisie .

  17. Cudowna!! To jest pierwsze ciasto które sama upiekłam właśnie z Pana przepisu!! Obłędna w smaku i stanowiła duża niespodziankę dla mamy w jej imieniny! Pozdrawiam!

  18. Cudnie, wreszcie przepis w którym nie ma przymusu sypania cynamonu. Zapisałam , zastosuję bo wygląda smacznie – dziękuję

Sprawdź również