X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaRóżne przepisyWielkanoc

Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku!

Szukasz ciasta na spotkanie w szerszym gronie? Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię spotkać, idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty.

PROSTA I PRZEPYSZNA SZARLOTKA

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z pomarańczy lub aromat pomarańczowy
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 1,5 kg kwaśnych twardych jabłek np. Szara reneta, Antonówka

Prosta i przepyszna szarlotka

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mąkę z 4 żółtkami, masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i aromatem wyrabiaj aż powstanie zwarta gładka kulka.

Krok 2:

Powstałe ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część włóż do zamrażarki. Natomiast drugą częścią wyłóż blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm pokrytą papierem do pieczenia.

Krok 3:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1 cm na 1 cm. Jeśli jabłka są miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta.

Krok 4:

Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż ją na jabłkach. Na koniec na pianę z białek zetrzyj zamrożoną część ciasta.

Piecz 45 minut w 180 °C grzanie „góra- dół”

Jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę

Przełom lata i jesieni to czas jabłek. Można powiedzieć, że wysypują się zewsząd. Pełno ich gałęziach, bazarkach a każdy znajomy próbuje cię nimi obdarować, przynajmniej tak jest w moim przypadku. Nie ma co narzekać, jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę.

Nie zdradzę jakiejś wielkiej tajemnicy ale najważniejsze w szarlotce są jabłka. Warto wybrać odpowiedni gatunek np. Szarą renetę (Link) , Antonówkę lub Papierówkę. Nie mogą to być odmiany zbyt soczyste, ponieważ puszczają za dużo soku i znikają w cieście. Reszta to już pestka, należy postępować wedle wskazówek a szarlotka wyjdzie przepyszna.

Nie ma chyba bardziej klasycznego ciasta niż szarlotka, no może w szranki stanąć może tylko sernik (link). Ale w tym okresie na pewno wygrywa szarlotka. Dlatego dziele się z Wami naszym ulubionym przepisem krok po kroku.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na szarlotkę. A uwagami podziel się w komentarzach.

Prosta i przepyszna szarlotka

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Szarlotka latwa w wykonaniu, ale chyba by trzeba było napisać że trzeba spód podpiec przed włożeniem jabłek, jabłka daj sok i spod wychodzi gumowaty ;( jak nie dopieczony….

  2. Jest to drugi przepis, z którego skorzystałam z tej strony. Szarlotka wyszła przepyszna pomimo iż nie dodałam kisielu a zamiast aromatu pomarańczowego dodałam waniliowy (braki w zaopatrzeniu). Przepis już podałam dalej, a wszyscy, którzy jej spróbowali to bardzo chwalili.
    Twoje przepisy są chyba najlepsze jakie można znaleźć w internecie. Co najważniejsze nie są pracochłonne i wychodzą ( po tym przepisie zrobiłam także szaszłyki z kurczaka i tak samo były przepyszne).
    Zostawiając ten komentarz bardzo chcę Ci podziękować za to co robisz i jak. W kolejce już czekają następne przepisy do zrobienia.

  3. Powiem tylko jedno – genialnie proste i przepyszne!!! . Żeby było ciekawiej, jabłka zebrane na spacerku Bardzo dziękuje za przepis. Pozdrawiam

  4. Zapomniałem o kisielu, jednak wyszło dobrze jak na drugie ciasto w życiu 😀

  5. Mam pytanie Panie Jakubie : Czy zamieniając make zwykła na orkiszową (mniejsze IG) proporcje są takie same

  6. Dzisiaj upiekłam smaczny jabłecznik który jutro zabiorę na spróbowanie koleżankom do pracy.
    Mąż zachwycony.
    Serdecznie pozdrawiam z Hamburga 🙂

  7. Wyszła cudownie słodko-kwaśna.
    Kwestia wypieczenia – zależy chyba od piekarnika. U mnie dół słabo się wypiekł, następnym razem to uwzględnienie.
    Na blogu zostanę dłużej… dzięki!

  8. Szarlotka przepyszna- delikatna i maślana Zamiast pszennej użyłam mąki orkiszowej a cukier zamieniłam na ksylitol. Polecam przepis!

  9. Witam. Mam pytanie czy mogę zastąpić cukier syropem klonowy? Przepis jest super ale połowa domowników dba o figurę 🙁

  10. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Spróbuję z innymi jabłkami albo od innego sprzedawcy;) Do tej pory w moim piekarniku zawsze wszystko było gotowe przed czasem. Zacznę od zamiany jabłek a potem wypróbuję kolejne porady z podpieczeniem jabłek lub innym piekarnikiem. Dam znać co pomogło jak wypróbuję:) Dziękuję i Pozdrawiam:)

  11. Niezależnie od powyższego (niedopieczony spód), ciasto jest przepyszne i nawet jeśli zawsze spód miałby być mokry będę je robić:):):):)

  12. Witam, Potrzebuję porady. Piekłam to ciasto dwa razy i za każdym razem spód jest niedopieczony. Za pierwszym piekłam na środkowej szynie piekarnika, grzanie góra-dół, 45 min 180 stopni. Za drugim razem piekłam 50 min, z czego 45 min góra-dół, a 5 min sam dół bo góra zaczeła się przypalać. Wszystko jak w przepisie. Jabłka szara reneta. Tym razem dodałam też na wszelki wypadek łyżkę bułki tartej i nic. Proszku do pieczenia dałam 2 płaskie łyżeczki. Nie mam pomysłu. W czym może być problem?

  13. Tak jest pszepyszna…. Przepis prosty nawet dla laika takiego jak ja… Zapach I smak rewelacja! Polecam… Maly kawalek zostal z wczoraj I jest jezzcze bardziej wyborniejszy!!

  14. Zwykle Wasze przepisy mi wychodza I ciesze sie wtedy jak dziecko oby I bylo tak tym razem…. Biore sie do roboty!!

  15. Olśniło mnie, że taka buteleczka to ma z 9 ml, w sumie niecałe 2 łyżeczki, to raczej masakry nie ma i nie pomrzemy;) Następnym razem wcześniej zajrzę do komentarzy:)
    A i w domu zapach cudny:)

  16. A ja właśnie piekę i wolałam całą buteleczkę…. Myślałam, że albo skórka z pomarańczy albo cała buteleczka aromatu Zobaczymy jakie będzie jak już się upiecze Za to wątpliwości miałam przy poziomie piekarnika. Ustawiłam na środkowej kratce. Góra ciasta jest i tak blisko góry piekarnika, za to wysoko od jego dołu. Zobaczymy jak to wyjdzie. Pierwsze koty za płoty

  17. Ciasto upiekłam .
    Bardzo dobre aczkolwiek spód się nie wypiekł , a temperatura i czas pieczenia tak jak w przepisie .

  18. Cudowna!! To jest pierwsze ciasto które sama upiekłam właśnie z Pana przepisu!! Obłędna w smaku i stanowiła duża niespodziankę dla mamy w jej imieniny! Pozdrawiam!

  19. Cudnie, wreszcie przepis w którym nie ma przymusu sypania cynamonu. Zapisałam , zastosuję bo wygląda smacznie – dziękuję

Sprawdź również