Boże NarodzenieCiasta i ciastkaRóżne przepisyWielkanoc
Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku!
Szukasz ciasta na spotkanie w szerszym gronie? Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię spotkać, idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty.
PROSTA I PRZEPYSZNA SZARLOTKA
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 200 g cukru
- skórka otarta z pomarańczy lub aromat pomarańczowy
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego
- 1,5 kg kwaśnych twardych jabłek np. Szara reneta, Antonówka
Prosta i przepyszna szarlotka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mąkę z 4 żółtkami, masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i aromatem wyrabiaj aż powstanie zwarta gładka kulka.
Krok 2:
Powstałe ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część włóż do zamrażarki. Natomiast drugą częścią wyłóż blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm pokrytą papierem do pieczenia.
Krok 3:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1 cm na 1 cm. Jeśli jabłka są miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta.
Krok 4:
Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż ją na jabłkach. Na koniec na pianę z białek zetrzyj zamrożoną część ciasta.
Piecz 45 minut w 180 °C grzanie „góra- dół”
Jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę
Przełom lata i jesieni to czas jabłek. Można powiedzieć, że wysypują się zewsząd. Pełno ich gałęziach, bazarkach a każdy znajomy próbuje cię nimi obdarować, przynajmniej tak jest w moim przypadku. Nie ma co narzekać, jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę.
Nie zdradzę jakiejś wielkiej tajemnicy ale najważniejsze w szarlotce są jabłka. Warto wybrać odpowiedni gatunek np. Szarą renetę (Link) , Antonówkę lub Papierówkę. Nie mogą to być odmiany zbyt soczyste, ponieważ puszczają za dużo soku i znikają w cieście. Reszta to już pestka, należy postępować wedle wskazówek a szarlotka wyjdzie przepyszna.
Nie ma chyba bardziej klasycznego ciasta niż szarlotka, no może w szranki stanąć może tylko sernik (link). Ale w tym okresie na pewno wygrywa szarlotka. Dlatego dziele się z Wami naszym ulubionym przepisem krok po kroku.
Zapraszam do wypróbowania przepisu na szarlotkę. A uwagami podziel się w komentarzach.
Prosta i przepyszna szarlotka
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Masło i jajka mają być w temperaturze pokojowej?
Najlepiej jak produkty bedą w temperaturze pokojowej.
Wygląda przepysznie 🙂 Szarlotka to podstawa jesieni 🙂
Szarlotka latwa w wykonaniu, ale chyba by trzeba było napisać że trzeba spód podpiec przed włożeniem jabłek, jabłka daj sok i spod wychodzi gumowaty ;( jak nie dopieczony….
Nie trzeba dopisać, że szarlotkę trzeba piec przed wyłożeniem jabłek, ponieważ nie trzeba tego robić. Czas pieczenia oraz ilość jabłek jest tak dopasowana że ciasto wychodzi idealnie bez wcześniejszego zapiekania spodu.
Jest to drugi przepis, z którego skorzystałam z tej strony. Szarlotka wyszła przepyszna pomimo iż nie dodałam kisielu a zamiast aromatu pomarańczowego dodałam waniliowy (braki w zaopatrzeniu). Przepis już podałam dalej, a wszyscy, którzy jej spróbowali to bardzo chwalili.
Twoje przepisy są chyba najlepsze jakie można znaleźć w internecie. Co najważniejsze nie są pracochłonne i wychodzą ( po tym przepisie zrobiłam także szaszłyki z kurczaka i tak samo były przepyszne).
Zostawiając ten komentarz bardzo chcę Ci podziękować za to co robisz i jak. W kolejce już czekają następne przepisy do zrobienia.
Czy zamiast
surowych jablek mozna dodac mus jablkowy?
Jak najbardziej możesz, tylko nie może być zbyt wodnisty.
Przepyszna, super przepis.
Super, bardzo nam miło.
Pozdrawiamy!!!
Czy może być wersja bez piany z białek?
Może być, ale z pianą lepsza 🙂
Powiem tylko jedno – genialnie proste i przepyszne!!! . Żeby było ciekawiej, jabłka zebrane na spacerku Bardzo dziękuje za przepis. Pozdrawiam
O to właśnie chodziło, aby było prosto i bardzo smacznie 🙂
Zapraszamy częściej i Pozdrawiamy!!!
Upiekłam i zanim się obejrzałam było po cieście… czyli bardzo dobre
U nas też robi furorę 🙂 Polecamy się na przyszłość i zapraszamy jak najczęściej 🙂
Zapomniałem o kisielu, jednak wyszło dobrze jak na drugie ciasto w życiu 😀
Krzysztof, kisiel nie jest konieczny, gdy masz jabłka z małą ilością soku. Pozdrawiam
Mam pytanie Panie Jakubie : Czy zamieniając make zwykła na orkiszową (mniejsze IG) proporcje są takie same
Wydaje się, że powinno być OK. Mąka orkiszowa ma podobne właściwości co pszenna. Niestety tak w 100% nie jestem pewien.
Dzisiaj upiekłam smaczny jabłecznik który jutro zabiorę na spróbowanie koleżankom do pracy.
Mąż zachwycony.
Serdecznie pozdrawiam z Hamburga 🙂
Pozdrawiamy Panią, Męża i koleżanki z pracy 🙂
Smacznego.
Wyszła cudownie słodko-kwaśna.
Kwestia wypieczenia – zależy chyba od piekarnika. U mnie dół słabo się wypiekł, następnym razem to uwzględnienie.
Na blogu zostanę dłużej… dzięki!
Cieszę się, ze Ci smakowało! Pamietaj ze nowe przepisy pojawiają się w każdy wtorek i czwartek!
Szarlotka przepyszna- delikatna i maślana Zamiast pszennej użyłam mąki orkiszowej a cukier zamieniłam na ksylitol. Polecam przepis!
Bardzo nam miło, dziękujemy za komentarz!
Witam. Mam pytanie czy mogę zastąpić cukier syropem klonowy? Przepis jest super ale połowa domowników dba o figurę 🙁
Maciek, Jak najbardziej. Tylko nie przesadź z ilością 🙂
Wkładam do nagrzanego piekarnika. Spróbuję z innymi jabłkami albo od innego sprzedawcy;) Do tej pory w moim piekarniku zawsze wszystko było gotowe przed czasem. Zacznę od zamiany jabłek a potem wypróbuję kolejne porady z podpieczeniem jabłek lub innym piekarnikiem. Dam znać co pomogło jak wypróbuję:) Dziękuję i Pozdrawiam:)
Niezależnie od powyższego (niedopieczony spód), ciasto jest przepyszne i nawet jeśli zawsze spód miałby być mokry będę je robić:):):):)
Mi też raz nie wyszło przez jabłka, miały za dużo wody ale tak poza tym to 100% skuteczności. Nie wiem czy to kwestia piekarnika, czy jabłek… ciężko powiedzieć.
Spróbuj może z innym gatunkiem jabłek lub u kogoś w innym piekarniku.
Jeszcze jedno. Ciasto wkładasz od razu do nagrzanego piekarnika?
Możesz jeszcze przed położeniem jabłek na ciasto podpiec je 10-15 minut w piekarniku.
Witam, Potrzebuję porady. Piekłam to ciasto dwa razy i za każdym razem spód jest niedopieczony. Za pierwszym piekłam na środkowej szynie piekarnika, grzanie góra-dół, 45 min 180 stopni. Za drugim razem piekłam 50 min, z czego 45 min góra-dół, a 5 min sam dół bo góra zaczeła się przypalać. Wszystko jak w przepisie. Jabłka szara reneta. Tym razem dodałam też na wszelki wypadek łyżkę bułki tartej i nic. Proszku do pieczenia dałam 2 płaskie łyżeczki. Nie mam pomysłu. W czym może być problem?
Tak jest pszepyszna…. Przepis prosty nawet dla laika takiego jak ja… Zapach I smak rewelacja! Polecam… Maly kawalek zostal z wczoraj I jest jezzcze bardziej wyborniejszy!!
Bardzo dziękujemy za miłe słowa 🙂 Staramy się i mocno ściskamy 🙂
Zwykle Wasze przepisy mi wychodza I ciesze sie wtedy jak dziecko oby I bylo tak tym razem…. Biore sie do roboty!!
Na pewno się uda! Życzę smacznego i daj znać czy jak Ci smakuje 🙂
Jabłek wcześniej nie podsmażać?
Nie nie trzeba. Zrób tak jak w przepisie. 🙂
Olśniło mnie, że taka buteleczka to ma z 9 ml, w sumie niecałe 2 łyżeczki, to raczej masakry nie ma i nie pomrzemy;) Następnym razem wcześniej zajrzę do komentarzy:)
A i w domu zapach cudny:)
A ja właśnie piekę i wolałam całą buteleczkę…. Myślałam, że albo skórka z pomarańczy albo cała buteleczka aromatu Zobaczymy jakie będzie jak już się upiecze Za to wątpliwości miałam przy poziomie piekarnika. Ustawiłam na środkowej kratce. Góra ciasta jest i tak blisko góry piekarnika, za to wysoko od jego dołu. Zobaczymy jak to wyjdzie. Pierwsze koty za płoty
Ile tego aromatu należy użyć? Lubię czasem przedobrzyć.
Beato dodaj 1 łyżeczkę aromatu.
Czy make pszenna moge zastapic orkiszowa ??
Nie robiliśmy z mąką orkiszową tego przepisu, wiec nie mogę powiedzieć czy ciasto się uda.
UPIEKE MAM SWOJE JABLKA NAPEWNO DOBRA
Smacznego!
Ciasto upiekłam .
Bardzo dobre aczkolwiek spód się nie wypiekł , a temperatura i czas pieczenia tak jak w przepisie .
Hmmm, może kwestia piekarnika? Każdy jest trochę inny, następnym razem dodaj 5 minut do czasu pieczenia.
Cudowna!! To jest pierwsze ciasto które sama upiekłam właśnie z Pana przepisu!! Obłędna w smaku i stanowiła duża niespodziankę dla mamy w jej imieniny! Pozdrawiam!
Bardzo nam miło! Proszę pozdrowić mamę!
Czym można zastąpić kisiel?
Możesz zastąpić 1 łyżką mąki ziemniaczanej
A gdzie ten kisiel ? Bo nie widzę?
Sypki kisiel wsyp pod koniec ubijania piany z białek.
Jabłek nie słodzić???
Nie nie dosładzaj.
Czy można zastąpić masło margaryną czy też smak będzie już nie ten?
Możesz zastąpić w smaku będzie prawie niewyczuwalna. Tylko pamiętaj, że masło jest zdrowsze.
Cudnie, wreszcie przepis w którym nie ma przymusu sypania cynamonu. Zapisałam , zastosuję bo wygląda smacznie – dziękuję
Dodajemy kisiel w proszku? Czy rozpuszczony? Pozdrawiam
W proszku. Dosypujemy do piany pod koniec miksowania.