X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieCiasta i ciastkaRóżne przepisyWielkanoc

Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku!

Prosta i przepyszna Szarlotka: Szukasz ciasta na spotkanie w szerszym gronie? Szarlotka z tego przepisu to najlepsze co może cię spotkać, idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty.
Szarlotka składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z pomarańczy lub aromat pomarańczowy
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • 1,5 kg kwaśnych twardych jabłek np. Szara reneta, Antonówka
 
Sposób przygotowania:
  Mąkę z 4 żółtkami, masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i aromatem wyrabiaj aż powstanie zwarta gładka kulka.   Powstałe ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część włóż do zamrażarki. Natomiast drugą częścią wyłóż blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm pokrytą papierem do pieczenia.   Jabłka obierz i pokrój w kostkę ok 1 cm na 1 cm. Jeśli jabłka są miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta.   Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż ją na jabłkach. Na koniec na pianę z białek zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 45 minut w 180 °C grzanie „góra- dół”    
Jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę
  Przełom lata i jesieni to czas jabłek. Można powiedzieć, że wysypują się zewsząd. Pełno ich gałęziach, bazarkach a każdy znajomy próbuje cię nimi obdarować, przynajmniej tak jest w moim przypadku. Nie ma co narzekać, jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę 😉   Nie zdradzę jakiejś wielkiej tajemnicy ale najważniejsze w szarlotce są jabłka. Warto wybrać odpowiedni gatunek np. Szarą renetę (Link) , Antonówkę lub Papierówkę. Nie mogą to być odmiany zbyt soczyste, ponieważ puszczają za dużo soku i znikają w cieście. Reszta to już pestka, należy postępować wedle wskazówek a szarlotka wyjdzie przepyszna 🙂 Nie ma chyba bardziej klasycznego ciasta niż szarlotka, no może w szranki stanąć może tylko sernik (link). Ale w tym okresie na pewno wygrywa szarlotka. Dlatego dziele się z Wami naszym ulubionym przepisem krok po kroku.   Zapraszam do wypróbowania przepisu na szarlotkę. A uwagami podziel się w komentarzach. SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Emilia

    Jest to drugi przepis, z którego skorzystałam z tej strony. Szarlotka wyszła przepyszna pomimo iż nie dodałam kisielu a zamiast aromatu pomarańczowego dodałam waniliowy (braki w zaopatrzeniu). Przepis już podałam dalej, a wszyscy, którzy jej spróbowali to bardzo chwalili.
    Twoje przepisy są chyba najlepsze jakie można znaleźć w internecie. Co najważniejsze nie są pracochłonne i wychodzą ( po tym przepisie zrobiłam także szaszłyki z kurczaka i tak samo były przepyszne).
    Zostawiając ten komentarz bardzo chcę Ci podziękować za to co robisz i jak. W kolejce już czekają następne przepisy do zrobienia.

  2. Ola

    Czy zamiast
    surowych jablek mozna dodac mus jablkowy?

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej możesz, tylko nie może być zbyt wodnisty.

  3. Mirka

    Przepyszna, super przepis.

    • Jakub Kuroń

      Super, bardzo nam miło.

      Pozdrawiamy!!!

  4. Kasia

    Czy może być wersja bez piany z białek?

    • Jakub Kuroń

      Może być, ale z pianą lepsza 🙂

  5. Mopik

    Powiem tylko jedno – genialnie proste i przepyszne!!! . Żeby było ciekawiej, jabłka zebrane na spacerku Bardzo dziękuje za przepis. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      O to właśnie chodziło, aby było prosto i bardzo smacznie 🙂

      Zapraszamy częściej i Pozdrawiamy!!!

  6. Gita

    Upiekłam i zanim się obejrzałam było po cieście… czyli bardzo dobre

    • Jakub Kuroń

      U nas też robi furorę 🙂 Polecamy się na przyszłość i zapraszamy jak najczęściej 🙂

  7. krzysztof

    Zapomniałem o kisielu, jednak wyszło dobrze jak na drugie ciasto w życiu 😀

    • Jakub Kuroń

      Krzysztof, kisiel nie jest konieczny, gdy masz jabłka z małą ilością soku. Pozdrawiam

  8. Jadwiga

    Mam pytanie Panie Jakubie : Czy zamieniając make zwykła na orkiszową (mniejsze IG) proporcje są takie same

    • Jakub Kuroń

      Wydaje się, że powinno być OK. Mąka orkiszowa ma podobne właściwości co pszenna. Niestety tak w 100% nie jestem pewien.

  9. Lea

    Dzisiaj upiekłam smaczny jabłecznik który jutro zabiorę na spróbowanie koleżankom do pracy.
    Mąż zachwycony.
    Serdecznie pozdrawiam z Hamburga 🙂

    • Jakub Kuroń

      Pozdrawiamy Panią, Męża i koleżanki z pracy 🙂

      Smacznego.

  10. Anna

    Wyszła cudownie słodko-kwaśna.
    Kwestia wypieczenia – zależy chyba od piekarnika. U mnie dół słabo się wypiekł, następnym razem to uwzględnienie.
    Na blogu zostanę dłużej… dzięki!

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, ze Ci smakowało! Pamietaj ze nowe przepisy pojawiają się w każdy wtorek i czwartek!

  11. Justyna

    Szarlotka przepyszna- delikatna i maślana Zamiast pszennej użyłam mąki orkiszowej a cukier zamieniłam na ksylitol. Polecam przepis!

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło, dziękujemy za komentarz!

  12. Maciek

    Witam. Mam pytanie czy mogę zastąpić cukier syropem klonowy? Przepis jest super ale połowa domowników dba o figurę 🙁

    • Jakub Kuroń

      Maciek, Jak najbardziej. Tylko nie przesadź z ilością 🙂

  13. Joanna

    Wkładam do nagrzanego piekarnika. Spróbuję z innymi jabłkami albo od innego sprzedawcy;) Do tej pory w moim piekarniku zawsze wszystko było gotowe przed czasem. Zacznę od zamiany jabłek a potem wypróbuję kolejne porady z podpieczeniem jabłek lub innym piekarnikiem. Dam znać co pomogło jak wypróbuję:) Dziękuję i Pozdrawiam:)

  14. Joanna

    Niezależnie od powyższego (niedopieczony spód), ciasto jest przepyszne i nawet jeśli zawsze spód miałby być mokry będę je robić:):):):)

    • Jakub Kuroń

      Mi też raz nie wyszło przez jabłka, miały za dużo wody ale tak poza tym to 100% skuteczności. Nie wiem czy to kwestia piekarnika, czy jabłek… ciężko powiedzieć.
      Spróbuj może z innym gatunkiem jabłek lub u kogoś w innym piekarniku.
      Jeszcze jedno. Ciasto wkładasz od razu do nagrzanego piekarnika?

    • Bogumiła Kuroń

      Możesz jeszcze przed położeniem jabłek na ciasto podpiec je 10-15 minut w piekarniku.

  15. Joanna

    Witam, Potrzebuję porady. Piekłam to ciasto dwa razy i za każdym razem spód jest niedopieczony. Za pierwszym piekłam na środkowej szynie piekarnika, grzanie góra-dół, 45 min 180 stopni. Za drugim razem piekłam 50 min, z czego 45 min góra-dół, a 5 min sam dół bo góra zaczeła się przypalać. Wszystko jak w przepisie. Jabłka szara reneta. Tym razem dodałam też na wszelki wypadek łyżkę bułki tartej i nic. Proszku do pieczenia dałam 2 płaskie łyżeczki. Nie mam pomysłu. W czym może być problem?

  16. Pati

    Tak jest pszepyszna…. Przepis prosty nawet dla laika takiego jak ja… Zapach I smak rewelacja! Polecam… Maly kawalek zostal z wczoraj I jest jezzcze bardziej wyborniejszy!!

    • Jakub Kuroń

      Bardzo dziękujemy za miłe słowa 🙂 Staramy się i mocno ściskamy 🙂

  17. Pati

    Zwykle Wasze przepisy mi wychodza I ciesze sie wtedy jak dziecko oby I bylo tak tym razem…. Biore sie do roboty!!

    • Jakub Kuroń

      Na pewno się uda! Życzę smacznego i daj znać czy jak Ci smakuje 🙂

  18. Sylwia

    Jabłek wcześniej nie podsmażać?

    • Jakub Kuroń

      Nie nie trzeba. Zrób tak jak w przepisie. 🙂

  19. Joanna

    Olśniło mnie, że taka buteleczka to ma z 9 ml, w sumie niecałe 2 łyżeczki, to raczej masakry nie ma i nie pomrzemy;) Następnym razem wcześniej zajrzę do komentarzy:)
    A i w domu zapach cudny:)

  20. Joanna

    A ja właśnie piekę i wolałam całą buteleczkę…. Myślałam, że albo skórka z pomarańczy albo cała buteleczka aromatu Zobaczymy jakie będzie jak już się upiecze Za to wątpliwości miałam przy poziomie piekarnika. Ustawiłam na środkowej kratce. Góra ciasta jest i tak blisko góry piekarnika, za to wysoko od jego dołu. Zobaczymy jak to wyjdzie. Pierwsze koty za płoty

  21. Beata

    Ile tego aromatu należy użyć? Lubię czasem przedobrzyć.

    • Jakub Kuroń

      Beato dodaj 1 łyżeczkę aromatu.

  22. R

    Czy make pszenna moge zastapic orkiszowa ??

    • Jakub Kuroń

      Nie robiliśmy z mąką orkiszową tego przepisu, wiec nie mogę powiedzieć czy ciasto się uda.

  23. WIESIA

    UPIEKE MAM SWOJE JABLKA NAPEWNO DOBRA

    • Jakub Kuroń

      Smacznego!

  24. Natalia

    Ciasto upiekłam .
    Bardzo dobre aczkolwiek spód się nie wypiekł , a temperatura i czas pieczenia tak jak w przepisie .

    • Jakub Kuroń

      Hmmm, może kwestia piekarnika? Każdy jest trochę inny, następnym razem dodaj 5 minut do czasu pieczenia.

  25. Kasia

    Cudowna!! To jest pierwsze ciasto które sama upiekłam właśnie z Pana przepisu!! Obłędna w smaku i stanowiła duża niespodziankę dla mamy w jej imieniny! Pozdrawiam!

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło! Proszę pozdrowić mamę!

  26. Angelika

    Czym można zastąpić kisiel?

    • Jakub Kuroń

      Możesz zastąpić 1 łyżką mąki ziemniaczanej

  27. Angelika

    A gdzie ten kisiel ? Bo nie widzę?

    • Jakub Kuroń

      Sypki kisiel wsyp pod koniec ubijania piany z białek.

  28. Maja

    Jabłek nie słodzić???

    • Jakub Kuroń

      Nie nie dosładzaj.

  29. Joanna

    Czy można zastąpić masło margaryną czy też smak będzie już nie ten?

    • Bogusia Kuroń

      Możesz zastąpić w smaku będzie prawie niewyczuwalna. Tylko pamiętaj, że masło jest zdrowsze.

  30. Elżbieta

    Cudnie, wreszcie przepis w którym nie ma przymusu sypania cynamonu. Zapisałam , zastosuję bo wygląda smacznie – dziękuję

  31. Basia

    Dodajemy kisiel w proszku? Czy rozpuszczony? Pozdrawiam

    • Bogusia Kuroń

      W proszku. Dosypujemy do piany pod koniec miksowania.

Sprawdź również