Boże NarodzeniePotrawy wegetariańskie
Postny bigos (Wegański)
Postny bigos to danie, którego bez wątpienia nie może zabraknąć w święta Bożego Narodzenia. Kapustę z grzybami dodajemy do pierogów, do krokietów, do uszek, do łazanek. Jak widzicie bigos postny jest wręcz niezbędny. Bez niego nie powstaną tradycyjne polskie dania. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z tym właśnie przepisem. Zapraszam do lektury.
Postny bigos
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- szklanka suszonych grzybów np. podgrzybków lub borowików
- 2 cebule
- 20 ml oleju (2 łyżki)
- łyżeczka kminku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie, postaw je na około 30 minut. Następnie odsącz. Nie wylewaj wody, z pewnością przyda się do gotowania bigosu.
Krok 2:
Po drugie kapustę kiszoną przełóż do garnka i zalej zimną wodą oraz wodą z moczenia grzybów. Następnie dodaj wcześniej namoczone grzyby, kolejno liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kminek. Gotuj.
Krok 3:
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju, dodaj do gotującej się kapusty. Bigos powinien gotować się jeszcze kilka godzin na małym ogniu.
Krok 4:
Na noc pozostaw bigos do ostygnięcia. Następnego dnia – gorący bigos dopraw papryką, pieprzem, majerankiem i ewentualnie też solą. Bigos nabiera smaku z dnia na dzień i służy mu długie gotowanie na małym ogniu.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych bożonarodzeniowych przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.