X

Czego szukasz?

Przepis

Postny bigos to danie, którego bez wątpienia nie może zabraknąć w święta Bożego Narodzenia. Kapustę z grzybami dodajemy do pierogów, do krokietów, do uszek, do łazanek. Jak widzicie bigos postny jest wręcz niezbędny. Bez niego nie powstaną tradycyjne polskie dania. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z tym właśnie przepisem. Zapraszam do lektury.  

Postny bigos

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych grzybów np. podgrzybków lub borowików
  • 2 cebule
  • 20 ml oleju (2 łyżki)
  • łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie, postaw je na około 30 minut. Następnie odsącz. Nie wylewaj wody, z pewnością przyda się do gotowania bigosu. 

Krok 2:

Po drugie kapustę kiszoną przełóż do garnka i zalej zimną wodą oraz wodą z moczenia grzybów. Następnie dodaj wcześniej namoczone grzyby, kolejno liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kminek. Gotuj.

Krok 3:

Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju, dodaj do gotującej się kapusty. Bigos powinien gotować się jeszcze kilka godzin na małym ogniu.

Krok 4:

Na noc pozostaw bigos do ostygnięcia. Następnego dnia – gorący bigos dopraw papryką, pieprzem, majerankiem i ewentualnie też solą. Bigos nabiera smaku z dnia na dzień i służy mu długie gotowanie na małym ogniu.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych bożonarodzeniowych przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również