Przepis
Dania główneWieprzowina
Soczysta szynka pieczona
Soczysta szynka pieczona to tradycyjne danie z polskiej kuchni. Przygotowujemy ją na specjalne okazje w szczególności na wszelkiego rodzaju święta : -) Najczęściej pieczemy ją w marynacie z musztardy, czosnku i ziół, podajemy na ciepło w formie obiadu. Gdy zostanie kawałek serwujemy jako wędlinę na kanapki. Chociaż równie dobrze sprawdza się jako dodatek do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Dlatego odpowiednio zamarynowana i upieczona jest cudowna w smaku i delikatnie rozpływa się w ustach. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku!!!
Polecam uwadze nową linie musztard mocno owocowych. Jest to unikatowe połączenie delikatnej musztardy i aromatycznych słodkich owoców. W gamie pojawiły się 4 wersje smakowe: malina, gruszka, ananas oraz brzoskwinia. Bardzo fajnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, sosów do sałatek oraz pieczonych warzyw. Przetestowane również przez najmłodszych smakoszy 🙂 Bez konserwantów i bez glutenu. Przyjazna dla wegan.
Na zakończenie podrzucam jeszcze garść pomysłów na codzienne i bardziej odświętne —>OBIADY<—
Soczysta szynka pieczona – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej „kulki”
Solanka:
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 goździków
- 20 ziaren pieprzu czarnego
- 4 łyżki soli
Marynata:
- 1 słoiczek musztardy gruszkowej, ja sięgam po tą od Roleskiego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka majeranku suszonego
- sól, pieprz
Sposób pieczenia:
Krok 1:
Po mięso na szczególne okazje proponuje wybrać się do sprawdzonego rzeźnika. Z pewnością najlepsza do pieczenia będzie szynka kulka. Ja wybrałem sztukę lekko poprzerastaną tłuszczykiem, dzięki temu będzie soczysta i równomiernie się upiecze. Moja sztuka waży 1,5 kg, choć nieco większa lub mniejsza też się świetnie sprawdzi.Krok 2:
Przygotuj solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlej około 1,5 l zimnej wody. Dodaj cebulę pokrojoną w plastry oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość zamieszaj do rozpuszczenia się soli. Szynkę zanurz w marynacie, naczynie zafoliuj, odstaw na 48 godzin do lodówki.Krok 2:
Następnie wyjmij szynkę z solanki, dokładnie osusz. Z musztardy gruszkowej, utartego czosnku, oleju roślinnego oraz soli i pieprzu przygotuj marynatę. Dodatek owocowej musztardy bardzo fajnie wpłynie na smak mięsa, jeszcze bardziej wydobędzie z niego słodkie nuty.Krok 3:
Następnie mieszanką dokładnie natrzyj mięso, przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w 200°C przez 40 minut, następnie zmniejsz do 150°C piecz dodatkowe 50 minut. Na koniec przed podaniem odstaw na 10 minut, aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się rozprzestrzeniły. Dzięki temu mięso po pokrojeniu będzie soczyste.Soczysta szynka pieczona najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczeniowym. Jako dodatek polecam buraczki z mojego przepisu, znajdziesz je —>TUTAJ<—Polecam uwadze nową linie musztard mocno owocowych. Jest to unikatowe połączenie delikatnej musztardy i aromatycznych słodkich owoców. W gamie pojawiły się 4 wersje smakowe: malina, gruszka, ananas oraz brzoskwinia. Bardzo fajnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, sosów do sałatek oraz pieczonych warzyw. Przetestowane również przez najmłodszych smakoszy 🙂 Bez konserwantów i bez glutenu. Przyjazna dla wegan.
Na zakończenie podrzucam jeszcze garść pomysłów na codzienne i bardziej odświętne —>OBIADY<—
przepis idealny! Polecam.
Witam czy można piec w rekawie ?
Witam czy szynkę można piec w rekawie ? Ile wtedy czas pieczenia ?
Tak, można.
Robiłem wg przepisu, użyłem musztardy miodowej,rewelacyjna wedlina po schlodzeniu
Czy można marynować dłużej?
Witam,proszę o przepis na sos do tej szyneczki:)
Zapraszam do działu z sosami, może tam znajdziesz coś dla siebie…a w zasadzie od szyneczki.
Nie jadłam lepszej… Idealnie słona, soczysta, przyprawiona. Polecam ten przepis.
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę. Całą rodziną uwielbiamy smak tej szynki 🙂
Bazowo było 1080g kulki. To zalewy przygotowałem 1litr i proporcjonalnie mniej soli.
Zapiekane na termoobiegu w zamkniętym naczyniu 40min w 200 i 40min w 150.
Marynata z musztardy rosyjskiej z przecierem dyniowo pomidorowym.
Wyszło soczyste i kruche.
Fantastycznie! Takie mięso lubię kruche i soczyste.
Witam czy moglby Pan doradzic czas pieczenia jezeli moja szynka wazy 1kg?dziekuje Agnieszka
Czy ta szynka może być marynowana na sucho zamiast solanki
Witam,
Mam szynke podluzna (myszke ) i jest na niej gruba warstwa tluszczu, tak ok kilka cm (takie mam tylko dostepne w Anglii).
Czy powinnam odciac ten tluszcz? czy zostawic go i tak tez moczyc w solance i piec.
Pozdrawiam,
Ewa D
Zostaw tą warstwę tłuszczu. Doda mięsie smaku.
Czy zamiast musztarty gruszkowej może być malinowa?
Tak, jak najbardziej.
Wyszła przepyszna,idealnie dobrane smaki. Dziękuję
Na co ustawić piekarnik – termoobieg, góra/dół?
Ustaw Górą – dół.
Zamiast zwykłej kulki mam szynkę razem z ponacinanym tłuszczem (niemieckie Krustenbraten), czy to też mogę w solance potopić 2 dni czy ta skórka już się potem nie spiecze?
Mam dylemat, chcę swoją szynkę obwiązać sznurkiem albo włożyć do siatki, zeby miała ladny kształt. Proszę o radę kiedy to zrobić przed solanką czy później ♀️
Najpierw mocz w solance a potem włóż w siatkę.
Czym mogę zastąpić musztardę gruszkową.
Pozdrawiam
Każdą inną ulubioną musztardą. Proponuje miodową.
Dziękuję
Np. musztardą miodową.
Dzień dobry!
Moja szynka waży niecałe 900 gr.Zrobilam zalewę z połowy porcji. Czy powinnam skrócić czas pieczenia?
Sorry za zwłokę, umknął mi komentarz.Szynkę Zapiekaj w 200°C przez 30 minut, następnie zmniejsz do 150°C piecz dodatkowe 40 minut.
Dzień dobry, a jaki jest minimalny czas moczenia szynki w takiej solance, bo ja niestety mam około 12 godzin czasu i nie wiem czy to nie będzie za mało? Ewentualnie jakie będą tego konsekwencje – czy mięso może być przez to za twarde?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Nie mięso nie będzie za twarde może być ewentualnie słabiej doprawione. Ale śmiało możesz piec jak będzie krócej się marynowało.
Dzień dobry.
Przygotowuję szynkę z Pana przepisu na świąteczny stół. Mam pewien dylemat: czy podczas zapiekania w naczyniu żaroodpornym mięso ma być przykryte pokrywą, czy odkryte?
Pozdrawiam 🙂
Szynka powinna być odkryta.
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Przy 150st też odkryta czy na tą temperaturę przykryć? 🙂
W ogóle nie przykrywaj.
Czy solankę trzeba wcześniej zagotować?
Trzeba w niej rozpuścić sól, może być gorącą woda. Potem wystudzić i mięso do solanki.
Dzień dobry,
Ostatnio pokusiłam się o zrobienie szynki pieczonej.
Nie wiem dlaczego ale po moczeniu w solance zrobiła się szara, a nie tak jak u pana różowa.
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem….Bardzo proszę o jakąś podpowiedź w tej sprawie’.
To naturalny proces solankowy, moja na potrzeby sesji marynowała się krótko. Jednym słowem, wszystko jest OK, tak powinno być 🙂
Mam jeszcze takie pytanie jaka ilość soli powinnam dodać do marynaty żeby nie przedobrzyć ?
Daj tak 0.5 łyżeczki.
Dzień dobry,
Mam szynkę ok 1.2 kg czy zmieniać proporcje i czas pieczenia czy niekoniecznie? Pozdrawiam
Nie, nie musisz. Piecz tyle ile jest w przepisie.
Dziękuję.