Soczysta szynka pieczona to tradycyjne danie z polskiej kuchni. Przygotowujemy ją na specjalne okazje w szczególności na wszelkiego rodzaju święta : -) Najczęściej pieczemy ją w marynacie z musztardy, czosnku i ziół, podajemy na ciepło w formie obiadu. Gdy zostanie kawałek serwujemy jako wędlinę na kanapki. Chociaż równie dobrze sprawdza się jako dodatek do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Dlatego odpowiednio zamarynowana i upieczona jest cudowna w smaku i delikatnie rozpływa się w ustach. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku!!!
Po mięso na szczególne okazje proponuje wybrać się do sprawdzonego rzeźnika. Z pewnością najlepsza do pieczenia będzie szynka kulka. Ja wybrałem sztukę lekko poprzerastaną tłuszczykiem, dzięki temu będzie soczysta i równomiernie się upiecze. Moja sztuka waży 1,5 kg, choć nieco większa lub mniejsza też się świetnie sprawdzi.
Krok 2:
Przygotuj solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlej około 1,5 l zimnej wody. Dodaj cebulę pokrojoną w plastry oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość zamieszaj do rozpuszczenia się soli. Szynkę zanurz w marynacie, naczynie zafoliuj, odstaw na 48 godzin do lodówki.
Krok 2:
Następnie wyjmij szynkę z solanki, dokładnie osusz. Z musztardy gruszkowej, utartego czosnku, oleju roślinnego oraz soli i pieprzu przygotuj marynatę. Dodatek owocowej musztardy bardzo fajnie wpłynie na smak mięsa, jeszcze bardziej wydobędzie z niego słodkie nuty.
Krok 3:
Następnie mieszanką dokładnie natrzyj mięso, przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w 200°C przez 40 minut, następnie zmniejsz do 150°C piecz dodatkowe 50 minut. Na koniec przed podaniem odstaw na 10 minut, aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się rozprzestrzeniły. Dzięki temu mięso po pokrojeniu będzie soczyste.
Soczysta szynka pieczona najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczeniowym. Jako dodatek polecam buraczki z mojego przepisu, znajdziesz je —>TUTAJ<—
Polecam uwadze nową linie musztard mocno owocowych. Jest to unikatowe połączenie delikatnej musztardy i aromatycznych słodkich owoców. W gamie pojawiły się 4 wersje smakowe: malina, gruszka, ananas oraz brzoskwinia. Bardzo fajnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, sosów do sałatek oraz pieczonych warzyw. Przetestowane również przez najmłodszych smakoszy 🙂 Bez konserwantów i bez glutenu. Przyjazna dla wegan.
Na zakończenie podrzucam jeszcze garść pomysłów na codzienne i bardziej odświętne —>OBIADY<—
Mam szynke podluzna (myszke ) i jest na niej gruba warstwa tluszczu, tak ok kilka cm (takie mam tylko dostepne w Anglii).
Czy powinnam odciac ten tluszcz? czy zostawic go i tak tez moczyc w solance i piec.
Pozdrawiam,
Ewa D
Zamiast zwykłej kulki mam szynkę razem z ponacinanym tłuszczem (niemieckie Krustenbraten), czy to też mogę w solance potopić 2 dni czy ta skórka już się potem nie spiecze?
Mam dylemat, chcę swoją szynkę obwiązać sznurkiem albo włożyć do siatki, zeby miała ladny kształt. Proszę o radę kiedy to zrobić przed solanką czy później ♀️
Dzień dobry, a jaki jest minimalny czas moczenia szynki w takiej solance, bo ja niestety mam około 12 godzin czasu i nie wiem czy to nie będzie za mało? Ewentualnie jakie będą tego konsekwencje – czy mięso może być przez to za twarde?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Dzień dobry.
Przygotowuję szynkę z Pana przepisu na świąteczny stół. Mam pewien dylemat: czy podczas zapiekania w naczyniu żaroodpornym mięso ma być przykryte pokrywą, czy odkryte?
Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry,
Ostatnio pokusiłam się o zrobienie szynki pieczonej.
Nie wiem dlaczego ale po moczeniu w solance zrobiła się szara, a nie tak jak u pana różowa.
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem….Bardzo proszę o jakąś podpowiedź w tej sprawie’.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Czy pieczemy w naczyniu żaroodpornym z przykryciem ?
Możesz, ale nie musisz tak jak ja.
przepis idealny! Polecam.
Witam czy można piec w rekawie ?
Witam czy szynkę można piec w rekawie ? Ile wtedy czas pieczenia ?
Tak, można.
Robiłem wg przepisu, użyłem musztardy miodowej,rewelacyjna wedlina po schlodzeniu
Czy można marynować dłużej?
Witam,proszę o przepis na sos do tej szyneczki:)
Zapraszam do działu z sosami, może tam znajdziesz coś dla siebie…a w zasadzie od szyneczki.
Nie jadłam lepszej… Idealnie słona, soczysta, przyprawiona. Polecam ten przepis.
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę. Całą rodziną uwielbiamy smak tej szynki 🙂
Bazowo było 1080g kulki. To zalewy przygotowałem 1litr i proporcjonalnie mniej soli.
Zapiekane na termoobiegu w zamkniętym naczyniu 40min w 200 i 40min w 150.
Marynata z musztardy rosyjskiej z przecierem dyniowo pomidorowym.
Wyszło soczyste i kruche.
Fantastycznie! Takie mięso lubię kruche i soczyste.
Witam czy moglby Pan doradzic czas pieczenia jezeli moja szynka wazy 1kg?dziekuje Agnieszka
Czy ta szynka może być marynowana na sucho zamiast solanki
Witam,
Mam szynke podluzna (myszke ) i jest na niej gruba warstwa tluszczu, tak ok kilka cm (takie mam tylko dostepne w Anglii).
Czy powinnam odciac ten tluszcz? czy zostawic go i tak tez moczyc w solance i piec.
Pozdrawiam,
Ewa D
Zostaw tą warstwę tłuszczu. Doda mięsie smaku.
Czy zamiast musztarty gruszkowej może być malinowa?
Tak, jak najbardziej.
Wyszła przepyszna,idealnie dobrane smaki. Dziękuję
Na co ustawić piekarnik – termoobieg, góra/dół?
Ustaw Górą – dół.
Zamiast zwykłej kulki mam szynkę razem z ponacinanym tłuszczem (niemieckie Krustenbraten), czy to też mogę w solance potopić 2 dni czy ta skórka już się potem nie spiecze?
Mam dylemat, chcę swoją szynkę obwiązać sznurkiem albo włożyć do siatki, zeby miała ladny kształt. Proszę o radę kiedy to zrobić przed solanką czy później ♀️
Najpierw mocz w solance a potem włóż w siatkę.
Czym mogę zastąpić musztardę gruszkową.
Pozdrawiam
Każdą inną ulubioną musztardą. Proponuje miodową.
Dziękuję
Np. musztardą miodową.
Dzień dobry!
Moja szynka waży niecałe 900 gr.Zrobilam zalewę z połowy porcji. Czy powinnam skrócić czas pieczenia?
Sorry za zwłokę, umknął mi komentarz.Szynkę Zapiekaj w 200°C przez 30 minut, następnie zmniejsz do 150°C piecz dodatkowe 40 minut.
Dzień dobry, a jaki jest minimalny czas moczenia szynki w takiej solance, bo ja niestety mam około 12 godzin czasu i nie wiem czy to nie będzie za mało? Ewentualnie jakie będą tego konsekwencje – czy mięso może być przez to za twarde?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Nie mięso nie będzie za twarde może być ewentualnie słabiej doprawione. Ale śmiało możesz piec jak będzie krócej się marynowało.
Dzień dobry.
Przygotowuję szynkę z Pana przepisu na świąteczny stół. Mam pewien dylemat: czy podczas zapiekania w naczyniu żaroodpornym mięso ma być przykryte pokrywą, czy odkryte?
Pozdrawiam 🙂
Szynka powinna być odkryta.
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Przy 150st też odkryta czy na tą temperaturę przykryć? 🙂
W ogóle nie przykrywaj.
Czy solankę trzeba wcześniej zagotować?
Trzeba w niej rozpuścić sól, może być gorącą woda. Potem wystudzić i mięso do solanki.
Dzień dobry,
Ostatnio pokusiłam się o zrobienie szynki pieczonej.
Nie wiem dlaczego ale po moczeniu w solance zrobiła się szara, a nie tak jak u pana różowa.
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem….Bardzo proszę o jakąś podpowiedź w tej sprawie’.
To naturalny proces solankowy, moja na potrzeby sesji marynowała się krótko. Jednym słowem, wszystko jest OK, tak powinno być 🙂
Mam jeszcze takie pytanie jaka ilość soli powinnam dodać do marynaty żeby nie przedobrzyć ?
Daj tak 0.5 łyżeczki.
Dzień dobry,
Mam szynkę ok 1.2 kg czy zmieniać proporcje i czas pieczenia czy niekoniecznie? Pozdrawiam
Nie, nie musisz. Piecz tyle ile jest w przepisie.
Dziękuję.