X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Soczysta szynka pieczona

Soczysta szynka pieczona to tradycyjne danie z polskiej kuchni. Przygotowujemy ją na specjalne okazje w szczególności na wszelkiego rodzaju święta : -) Najczęściej pieczemy ją w marynacie z musztardy, czosnku i ziół, podajemy na ciepło w formie obiadu. Gdy zostanie kawałek serwujemy jako wędlinę na kanapki. Chociaż równie dobrze sprawdza się jako dodatek do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Dlatego odpowiednio zamarynowana i upieczona jest cudowna w smaku i delikatnie rozpływa się w ustach. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku!!!

Soczysta szynka pieczona – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej „kulki”
Solanka:
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 20 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 łyżki soli
Marynata:

Sposób pieczenia:

Krok 1:

Po mięso na szczególne okazje proponuje wybrać się do sprawdzonego rzeźnika. Z pewnością najlepsza do pieczenia będzie szynka kulka. Ja wybrałem sztukę lekko poprzerastaną tłuszczykiem, dzięki temu będzie soczysta i równomiernie się upiecze.  Moja sztuka waży 1,5 kg, choć nieco większa lub mniejsza też się świetnie sprawdzi.

Krok 2:

Przygotuj solankę do marynowania mięsa. Do dużego naczynia wlej około 1,5 l zimnej wody. Dodaj cebulę pokrojoną w plastry oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Następnie przyprawy i zioła: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, ziarna czarnego pieprzu oraz 4 łyżki soli. Całość zamieszaj do rozpuszczenia się soli. Szynkę zanurz w marynacie, naczynie zafoliuj, odstaw na 48 godzin do lodówki.

Krok 2:

Następnie wyjmij szynkę z solanki, dokładnie osusz. Z musztardy gruszkowej, utartego czosnku, oleju roślinnego oraz soli i pieprzu przygotuj marynatę. Dodatek owocowej musztardy bardzo fajnie wpłynie na smak mięsa, jeszcze bardziej wydobędzie z niego słodkie nuty.

Krok 3:

Następnie mieszanką dokładnie natrzyj mięso, przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w 200°C przez 40 minut, następnie zmniejsz do 150°C piecz dodatkowe 50 minut. Na koniec przed podaniem odstaw na 10 minut, aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się rozprzestrzeniły. Dzięki temu mięso po pokrojeniu będzie soczyste.Soczysta szynka pieczona najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczeniowym. Jako dodatek polecam buraczki z mojego przepisu, znajdziesz je —>TUTAJ<—

Polecam uwadze nową linie musztard mocno owocowych. Jest to unikatowe połączenie delikatnej musztardy i  aromatycznych słodkich owoców. W gamie pojawiły się 4 wersje smakowe: malina, gruszka, ananas oraz brzoskwinia. Bardzo fajnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, sosów do sałatek oraz pieczonych warzyw. Przetestowane również przez najmłodszych smakoszy 🙂 Bez konserwantów i bez glutenu. Przyjazna dla wegan.

Na zakończenie podrzucam jeszcze garść pomysłów na codzienne i bardziej odświętne —>OBIADY<—  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Robiłem wg przepisu, użyłem musztardy miodowej,rewelacyjna wedlina po schlodzeniu

  2. Nie jadłam lepszej… Idealnie słona, soczysta, przyprawiona. Polecam ten przepis.
    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  3. Bazowo było 1080g kulki. To zalewy przygotowałem 1litr i proporcjonalnie mniej soli.

    Zapiekane na termoobiegu w zamkniętym naczyniu 40min w 200 i 40min w 150.

    Marynata z musztardy rosyjskiej z przecierem dyniowo pomidorowym.

    Wyszło soczyste i kruche.

  4. Witam czy moglby Pan doradzic czas pieczenia jezeli moja szynka wazy 1kg?dziekuje Agnieszka

  5. Witam,

    Mam szynke podluzna (myszke ) i jest na niej gruba warstwa tluszczu, tak ok kilka cm (takie mam tylko dostepne w Anglii).
    Czy powinnam odciac ten tluszcz? czy zostawic go i tak tez moczyc w solance i piec.
    Pozdrawiam,
    Ewa D

  6. Zamiast zwykłej kulki mam szynkę razem z ponacinanym tłuszczem (niemieckie Krustenbraten), czy to też mogę w solance potopić 2 dni czy ta skórka już się potem nie spiecze?

  7. Mam dylemat, chcę swoją szynkę obwiązać sznurkiem albo włożyć do siatki, zeby miała ladny kształt. Proszę o radę kiedy to zrobić przed solanką czy później ‍♀️

  8. Dzień dobry!
    Moja szynka waży niecałe 900 gr.Zrobilam zalewę z połowy porcji. Czy powinnam skrócić czas pieczenia?

  9. Dzień dobry, a jaki jest minimalny czas moczenia szynki w takiej solance, bo ja niestety mam około 12 godzin czasu i nie wiem czy to nie będzie za mało? Ewentualnie jakie będą tego konsekwencje – czy mięso może być przez to za twarde?
    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

  10. Dzień dobry.
    Przygotowuję szynkę z Pana przepisu na świąteczny stół. Mam pewien dylemat: czy podczas zapiekania w naczyniu żaroodpornym mięso ma być przykryte pokrywą, czy odkryte?
    Pozdrawiam 🙂

  11. Dzień dobry,
    Ostatnio pokusiłam się o zrobienie szynki pieczonej.
    Nie wiem dlaczego ale po moczeniu w solance zrobiła się szara, a nie tak jak u pana różowa.
    Robiłam wszystko zgodnie z przepisem….Bardzo proszę o jakąś podpowiedź w tej sprawie’.

  12. Mam jeszcze takie pytanie jaka ilość soli powinnam dodać do marynaty żeby nie przedobrzyć ?

  13. Dzień dobry,
    Mam szynkę ok 1.2 kg czy zmieniać proporcje i czas pieczenia czy niekoniecznie? Pozdrawiam

Sprawdź również