X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Idealny karp smażony z sosem z ogórków kiszonych

Idealny karp smażony z sosem z ogórków kiszonych to przepis, który zawsze sprawdza się na wigilijnym stole. Rybka jest chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku, po prostu niebo w gębie. Do karpia przygotowałem banalnie prosty, kremowy sos na bazie majonezu, ogórków kiszonych i marynowanych grzybków. Aby uniknąć ości, wykonałem prosty zabieg. Chcesz wiedzieć jaki??? Zapraszam do przeczytania całego przepisu. Z pewnością moja metoda przypadnie Ci do gustu.

Idealny karp smażony z sosem z ogórków kiszonych – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 800 g filetów z karpia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
  • cząstki cytryny do podania
  • sól, czarny pieprz
Sos:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Filety opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie płat połóż skórą do dołu, mięso natnij co 0,5 cm. Dzięki temu powstanie piękna „harmonijka”. Ważne jest aby podczas nacinania nie naruszyć skóry, przecięta może się porwać.

Krok 2:

Karpia podziel na kawałki odpowiedniej wielkości, każdy ma swoje preferencje. Ja wolę kroić na mniejsze porcje, dzięki temu ryba znika w całości z talerza i nie pozostają żadne resztki.

Krok 3:

Następnie rybę dopraw solidnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obtocz kawałki w pszennej mące.

Krok 4:

Smaż na głębszej warstwie oleju roślinnego, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Kiedy usmażą się z obu stron, odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Krok 5:

Następnie przygotuj sos. Do majonezu dodaj ogórki kiszone pokrojone w słupki oraz posiekane grzybki marynowane. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.Idealny karp smażony najlepiej smakuje z sosem majonezowym. Chociaż również bardzo pasuje mi wersja z pieczywem i kapustą z grzybami.

Na koniec zapraszam Was do zakładki z przepisami Bożonarodzeniowymi.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również