Przepis
Sosy ciepłe
Sos staropolski
Składniki
- 30 g mąki
- 30 g masła
- 400 ml wywaru jasnego
- 50 ml śmietany 18%
- 100 g pomidorów
- 50 g świeżego chrzanu
- 1 cytryna
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- cukier, sól, biały pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Chrzan ucieramy na drobnej tarce. Ocieramy skórkę z cytryny. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje, gotujemy go jeszcze 15 minut. Pod koniec (po 10 minutach) dodajemy utarty chrzan, pomidory, śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, łyżką soku cytrynowego, skórka otartą z cytryny i dosypujemy natkę pietruszki. Mieszamy i serwujemy.
Przepis super! Polecam.