Ryby
Sandacz w galarecie z szyjkami rakowymi
Składniki
-1 kg filetu z sandacza ze skórą
-1 włoszczyzna
-2 liście laurowe
-3 ziela angielskie
-100 ml białego wina półwytrawnego
-Sól, pieprz
-100 g szyjek rakowych
-50 g żelatyny
Do dekoracji:
-puszka zielonego groszku
-10 jajek przepiórczych na twardo
-pęczek natki pietruszki
-pół czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paski
Sposób przygotowania
Do szerokiego rondla wlej 1,5 l wody. Włoszczyznę obierz i podziel na mniejsze części. Warzywa wrzuć do rondla, razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Wlej wino, posól i dodaj warzywa, gotuj do miękkości, około 50 minut. W międzyczasie wsyp szyjki rakowe i podgotuj je przez minutę, po czy wyjmij. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedź wywar i z powrotem wlej do rondla. Rybę podziel na 10 kawałków ze skórą. Kawałki delikatnie włóż do wywaru i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie, wyjmij rybę i odstaw do wystudzenia. Kiedy wywar ostygnie, wsyp do niego żelatynę i dokładnie rozprowadź rózgą. Podgrzej ale nie gotuj. Odstaw do momentu aż zacznie gęstnieć. Na półmiskach poukładaj kawałki sandacza, na rybie po kilka szyjek rakowych. Wkoło połóż zielony groszek, połówki jajek przepiórczych, paski papryki oraz listki natki. Całość polej gęstniejącą galaretą.