Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Galareta jarzynowa
Składniki
- 300 g kolorowej soczewicy
- 100 g ugotowanego świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 250 g marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 cytryna
- 150 ml śmietany kremówki
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- sól, pieprz
- ew. 10– 12 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Marchewkę obieramy i gotujemy również w osolonej wodzie. Szpinak, czosnek i cebulę miksujemy na jednolitą masę. Źelatynę moczymy w łyżce chłodnej wody i zagotowujemy wywar. Gdy żelatyna napęcznieje łączymy ją z wywarem, mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Formę oblewamy od wewnątrz częścią galaretki, tak żeby dno i boki pokryły się cienką warstwą. Wstawiamy formę do lodówki, a resztę galaretki łączymy z soczewicą i ubitą śmietanką. Gdy galaretka w formie stężeje, układamy na jej dnie jedno za drugim ugotowane i obrane jaja przepiórcze (jeżeli je używamy). Ugotowane marchewki kroimy w słupki i obkładamy nimi jaja. Na koniec zalewamy całość masę ze zmiksowanych jarzyn z galaretką i odkładamy na kilka godzin do ostudzenia. Do przystrojenia możemy użyć szparagi.