Boże NarodzeniePrzekąski na zimnoRyby
Ryba faszerowana w galarecie Macieja Kuronia
Zbliża się grudzień, wtedy zaczynamy myśleć o świętach i zaczynamy planować świąteczne menu. Na wigilijnym stole muszą pojawić się same przysmaki, w końcu wigilię jadamy raz w roku. Musi być pyszna i wyjątkowa. Ja dzisiaj mam dla Was przepis mojego taty na rybę faszerowaną w galarecie.
Ryba faszerowana w galarecie Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 duża ryba (około 2 kg – np. szczupak, karp)
- 1 czerstwa bułka
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g rodzynek
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz biały i czarny
- 50 g rodzynek
- ew. cytryna do dekoracji
Wywar
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- po 6 ziaren: ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 1 łyżka żelatyny
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze odkrój łeb rybie i wyjmij skrzela. Następnie skórę ostrożnie ściągnij aż do ogona i odstaw na bok. Na koniec mięso oddziel od ości.
Krok 2:
Po drugie posiekaną cebulę podsmaż na maśle, żeby się zeszkliła. Mięso, zeszkloną cebulę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, czosnek oraz sparzone rodzynki przepuść przez maszynkę. Następnie do farszu dodaj jajo, przypraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrób i włóż w skórę ryby, przywracając jej pierwotny kształt.
Krok 3:
Przystaw łeb i włóż rybę do wcześniej przygotowanego wywaru rybnego, tak żeby była przykryta. Następnie duś na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Wyjmij rybę z wywaru, następnie pokrój na porcje i ułóż na półmisku, zachowując kształt ryby.
Krok 4:
Wywar odcedź, następnie klaruj wywar i zalej nim ostudzoną rybę. Na koniec kiedy galareta zastygnie, udekoruj rodzynkami i cząstkami cytryny.
Więcej pysznych rybnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.