Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Buraczki do pieczeni
Składniki
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml wywaru (może być z kostki)
- sok z 1 cytryny lub 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- sól, cukier
- ew. 125 ml śmietany
Sposób przygotowania
Buraki, jak zwykle gotujemy lub jeszcze lepiej, pieczemy w piekarniku bez obierania. Po ostudzeniu obieramy je i szatkujemy na tarce, według upodobań drobnej lub grubej. Następnie obieramy cebulę, kroimy ja w drobną kostkę i smażymy na maśle. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do niej mąkę, wlewamy jednym płynnym ruchem wywar i intensywnie mieszamy, żeby nie było grudek. Dodajemy buraczki, posiekany ząbek czosnku i przyprawy: cukier, sól, a na końcu sok z cytryny lub wino. Mieszamy. Jeżeli chcemy dodajemy jeszcze do buraczków śmietanę.
Polecam te buraczki, zdecydowanie najlepszy przepis, ja z niego już od dawna korzystam, z książki Pana Macieja, jeszcze raz polecam przepis 🙂
Dzięki za komentarz. Bardzo mi miło!