X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Buraki marynowane

Składniki

  • 1 kg buraczków ćwikłowych
  • 125-200 ml octu owocowego
  • 500 ml wody
  • 100 g cukru
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu
  • 1 łyżka kminku lub nasion kopru

Sposób przygotowania

Nieduże, zbliżone wielkością buraczki myjemy, gotujemy do miękkości, a po ostudzeniu obieramy i układamy w słoikach. Wodę gotujemy z solą, octem, nasionami kopru lub kminkiem oraz z cukrem. Buraki zalewamy gorącym płynem, dodajemy obrane ząbki czosnku i chrzan. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w temperaturze 90°.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również