Przepis
Kiełbasy i wędlinyPotrawy z grilla
Kiełbasa Grillowa Chefa
Składniki
- 5 kg łopatki wieprzowej
- 2 kg karkówki
- 1 kg szynki
- 1 kg bardzo tłustego boczku
- 1 kg golonki ze skórą
- 1/2 kg soli niejodowanej (5% w stosunku do wagi mięsa)
- 5 łyżek suszonego majeranku
- 5 łyżeczek mielonego suszonego czosnku
- 5 łyżeczek grubo mielonego wielokolorowego pieprzu
- 10 szklanek kruszonego lodu
- jelito wieprzowe (kaliber od 28 do 32)
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na kawałki około 2x2 cm, mieszamy z solą (w stosunku 5% do wagi mięsa) i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin (najlepiej na dobę).
Golonkę mielimy 2 razy, najpierw na grubym oczku, a następnie na bardzo drobnym.
Karkówkę i łopatkę mielimy na średnim oczku. Boczek zmrażamy w lodówce i mielimy na bardzo grubym oczku lub małym szarpakiem.
Dodajemy do mięsa wszystkie przyprawy (majeranek, czosnek, pieprz) i zasypujemy pięcioma szklankami pokruszonego lodu. Kiedy lód nam się częściowo rozpuści rozpoczynamy mieszanie i wyrabianie mięsa, dodając sukcesywnie rozpuszczający się lód. Wyrabiamy do momentu kiedy masa będzie zwięzła i bardzo kleista.
Wyrobiony farsz, wkładamy na powrót do lodówki na 6 do 12 godzin.
Rozgrzewamy grill do wysokiej temperatury (około 170 - 200*C) i pieczemy metodą pośrednią od 15 do 25 minut (w zależności od średnicy jelita) przewracając jeden raz w połowie pieczenia.
Uwaga: kiełbasę możemy również zapiekać w piekarniku.
Pod koniec pieczenia, możemy kiełbaskę smarować naszym ulubionym sosem BBQ.
Panie Jakubie – 5% soli do kiełbasy to zdecydowanie za dużo , do grillowej – 1,7% max 2%
Proszę sprawdzić czy nie wkradł się błąd
To nie jest mój przepis tylko przyjaciela mojego Ojca. Nie biorę za niego odpowiedzialności.