X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Barszcz biały z kiełbasą i grzybami

Barszcz biały z kiełbasą i grzybami to moja jesienna odmiana tej tradycyjnej zupy. Chociaż polewka ta kojarzy się głównie ze świętami Wielkanocnymi to kto powiedział, że nie można tworzyć różnych jej odmian. Jednak wszystkie mają jeden wspólny mianownik, powstają na bazie zakwasu z mąki pszennej. Pozostałe dodatki to już kwestia indywidualna, no może poza białą kiełbasą, ta musi być obowiązkowo.

Barszcz biały z kiełbasą i grzybami – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 pętek białej kiełbasy od KAROLA
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • 1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
  • 4-5 ziemniaków
  • 400 ml zakwasu na barszcz biały
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Marchew, pietruszkę, seler pokrój w mniejsze kawałki. Do garnka wlej wywar, dodaj warzywa. Gotuj 15 minut na średnim ogniu z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego.

Krok 2:

Do barszczu użyłem znakomitej kiełbasy białej parzonej od Karola. Jej doskonały smak to zasługa rodzinnej receptury rodem z Podlasia. Intensywny aromat majeranku oraz czosnku to solidna podstawa do wszelakich zup oraz dań z grilla.

Na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kiedy się zrumieni wsyp cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż jeszcze kilka minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 3:

Podsmażoną kiełbasę i cebulę z czosnkiem przełóż do garnka. Dodaj suszone grzyby, majeranek oraz ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj 15-20 minut do miękkości ziemniaków.

Krok 4:

Na końcu wymieszaj zakwas ze śmietaną i chrzanem. Zahartuj mieszaninę kilkoma łyżkami zupy, wlej do garnka. Barszcz biały doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw solą i czarnym pieprzem. Barszcz biały z kiełbasą i grzybami to kapitalna zupa na chłodne dni. W zakładce —>ZUPY<— znajdziesz

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również