Barszcz biały z kiełbasą i grzybami to moja jesienna odmiana tej tradycyjnej zupy. Chociaż polewka ta kojarzy się głównie ze świętami Wielkanocnymi to kto powiedział, że nie można tworzyć różnych jej odmian. Jednak wszystkie mają jeden wspólny mianownik, powstają na bazie zakwasu z mąki pszennej. Pozostałe dodatki to już kwestia indywidualna, no może poza białą kiełbasą, ta musi być obowiązkowo.
Barszcz biały z kiełbasą i grzybami – przepis krok po kroku
garść suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
4-5 ziemniaków
400 ml zakwasu na barszcz biały
200 ml śmietanki 18%
1 łyżka chrzanu
2 łyżki oleju roślinnego
sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Marchew, pietruszkę, seler pokrój w mniejsze kawałki. Do garnka wlej wywar, dodaj warzywa. Gotuj 15 minut na średnim ogniu z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego.
Krok 2:
Do barszczu użyłem znakomitej kiełbasy białej parzonej od Karola. Jej doskonały smak to zasługa rodzinnej receptury rodem z Podlasia. Intensywny aromat majeranku oraz czosnku to solidna podstawa do wszelakich zup oraz dań z grilla.
Na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kiedy się zrumieni wsyp cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż jeszcze kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 3:
Podsmażoną kiełbasę i cebulę z czosnkiem przełóż do garnka. Dodaj suszone grzyby, majeranek oraz ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
Krok 4:
Na końcu wymieszaj zakwas ze śmietaną i chrzanem. Zahartuj mieszaninę kilkoma łyżkami zupy, wlej do garnka. Barszcz biały doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw solą i czarnym pieprzem.
Barszcz biały z kiełbasą i grzybami to kapitalna zupa na chłodne dni. W zakładce —>ZUPY<— znajdziesz
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Polecam bardzo smaczny barszcz biały! Takiego dobrego jeszcze nie jadłam.