X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Barszcz biały z kiełbasą i grzybami

Barszcz biały z kiełbasą i grzybami to moja jesienna odmiana tej tradycyjnej zupy. Chociaż polewka ta kojarzy się głównie ze świętami Wielkanocnymi to kto powiedział, że nie można tworzyć różnych jej odmian. Jednak wszystkie mają jeden wspólny mianownik, powstają na bazie zakwasu z mąki pszennej. Pozostałe dodatki to już kwestia indywidualna, no może poza białą kiełbasą, ona musi być obowiązkowo.

Barszcz biały z kiełbasą i grzybami – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 litry bulionu np. warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 pętek białej kiełbasy od KAROLA
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
  • 4-5 ziemniaków
  • 400 ml zakwasu na barszcz biały
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze marchew, pietruszkę, seler pokrój w mniejsze kawałki. Następnie do garnka wlej wywar, dodaj warzywa. Gotuj 15 minut na średnim ogniu z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego.

Krok 2:

Do barszczu użyłem znakomitej kiełbasy białej parzonej od Karola. Jej doskonały smak to zasługa rodzinnej receptury rodem z Podlasia. Intensywny aromat majeranku oraz czosnku to solidna podstawa do wszelakich zup oraz dań z grilla.

Następnie na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kiedy się zrumieni wsyp cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż jeszcze kilka minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 3:

Po trzecie podsmażoną kiełbasę i cebulę z czosnkiem przełóż do garnka. Dodaj suszone grzyby, majeranek oraz ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj 15-20 minut do miękkości ziemniaków.

Krok 4:

Na końcu wymieszaj zakwas ze śmietaną i chrzanem. Zahartuj mieszaninę kilkoma łyżkami zupy, wlej do garnka. Następnie barszcz biały doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw solą i czarnym pieprzem.

Więcej inspiracji na pyszne zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Polecam bardzo smaczny barszcz biały! Takiego dobrego jeszcze nie jadłam.

Sprawdź również