Dania głównePotrawy wegetariańskieTarty, quiche i zapiekanki
Quiche z pieczarkami, pomidorem i ziołami
Quiche z pieczarkami, pomidorem i ziołami to przepyszna wytrawna tarta na kruchym spodzie. Świetne danie, gdy chcemy zrobić „sprzątanie lodówki” np. przed wyjazdem, urlopem. Do takiej tarty z pewnością możecie dodać wszystko co lubicie, lub wszystko co akurat macie. Świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.
Quiche z pieczarkami, pomidorem i ziołami
Składniki:
Ciasto(spód tarty)
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Farsz:
- 200 g pieczarek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 żółtko
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- ew. garść startego żółtego sera np. gouda
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Ciasto (spód tarty)
Zimne masło pokrój w kostkę, następnie dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Krok 2:
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
Krok 3:
Farsz:
Na patelni rozgrzej olej. Następnie przesmaż cebulę pokrojoną w pół plastry. Kiedy będzie lekko rumiana dodaj czosnek pokrojony w plastry. Po 1 minucie, wrzuć pieczarki pokrojone w pół plastry. Smaż, aż prawie cała woda z pieczarek odparuje. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem i odstaw do wystygnięcia.
Krok 4:
Jajka i żółtka roztrzep lekko ze śmietanką, za pomocą rózgi. Następnie przypraw solą i pieprzem, ewentualnie dodaj ser. Na spód wyłóż przesmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarkami. Posyp koperkiem, szczypiorkiem oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Na koniec zalej mieszaniną śmietanowo jajeczną. Piecz 25-30 minut w 180°C, aż masa się zetnie.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych mącznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
PYSZNA tarta! Idealna pod względem dopasowania do moich kubków smakowych. Z uwag: następnym razem dam więcej pieczarek – dla mnie było trochę za mało farszu. Piekłam 10 minut dłużej niż podano w przepisie.
Bardzo się cieszę, że tarta smakuje. Jeśli chodzi o długość pieczenia, to każdy piekarnik piecze inaczej, a pieczarek nigdy za wiele 🙂