X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy wegetariańskieTarty, quiche i zapiekanki

Quiche z pieczarkami, pomidorem i ziołami

Quiche z pieczarkami, pomidorem i ziołami to przepyszna wytrawna tarta na kruchym spodzie. Świetne danie, gdy chcemy zrobić „sprzątanie lodówki” np. przed wyjazdem, urlopem. Do takiej tarty z pewnością możecie dodać wszystko co lubicie, lub wszystko co akurat macie. Świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. 

Quiche z pieczarkami, pomidorem i ziołami

Składniki:

Ciasto(spód tarty)

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 żółtko
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ew. garść startego żółtego sera np. gouda
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Ciasto (spód tarty)

Zimne masło pokrój w kostkę, następnie dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez 2 godziny.

Krok 2:

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krok 3:

Farsz:

Na patelni rozgrzej olej. Następnie przesmaż cebulę pokrojoną w pół plastry. Kiedy będzie lekko rumiana dodaj czosnek pokrojony w plastry. Po 1 minucie, wrzuć pieczarki pokrojone w pół plastry. Smaż, aż prawie cała woda z pieczarek odparuje. Na koniec całość dopraw solą i pieprzem i odstaw do wystygnięcia. 

Krok 4:

Jajka i żółtka roztrzep lekko ze śmietanką, za pomocą rózgi. Następnie przypraw solą i pieprzem, ewentualnie dodaj ser. Na spód wyłóż przesmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarkami. Posyp koperkiem, szczypiorkiem oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Na koniec zalej mieszaniną śmietanowo jajeczną. Piecz 25-30 minut w 180°C, aż masa się zetnie.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych mącznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. PYSZNA tarta! Idealna pod względem dopasowania do moich kubków smakowych. Z uwag: następnym razem dam więcej pieczarek – dla mnie było trochę za mało farszu. Piekłam 10 minut dłużej niż podano w przepisie.

    • Bardzo się cieszę, że tarta smakuje. Jeśli chodzi o długość pieczenia, to każdy piekarnik piecze inaczej, a pieczarek nigdy za wiele 🙂

Sprawdź również