Dania główneRyby
Dorada z sałatką z awokado i pomidora
Pyszne, szybie danie, a w roli głównej ryba. Ryba smażona w całości. Dorada z sałatką z awokado i pomidora to z pewnością fantastyczna propozycja obiadowa. Jeśli nie uda Wam się kupić dorady (chociaż gorąco polecam, bo ma mało ości), to każda inna biała ryba będzie świetnym zamiennikiem. Poniżej przepis, zerknijcie i powtórzcie go w domu.
Dorada z sałatką z awokado i pomidora
Składniki:
- 1 dorada średniej wielkości na osobę
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki oleju np. rzepakowego do smażenia
- świeżo zmielony pieprz np. kolorowy
- sól morska
Sałatka:
- 100 g (1 torebka) ugotowanego ryżu na sypko
- 1 dojrzałe awokado
- 3 dojrzałe sparzone i obrane ze skórki pomidory
- 1 łyżki octu winnego
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 utarty ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Ryż odstaw do ostygnięcia, w misce, następnie spulchnij go widelcem.
Krok 2:
Pomidory pokrój w cząstki, a awokado w kostkę. Następnie całość dopraw octem, oliwą, czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Krok 3:
Doradę natnij w poprzek co 3 cm. Dopraw ją sokiem z cytryny, na koniec solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni. Ewentualnie można rybę oprószyć np. mąką pszenną. Następnie smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<