X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Dorada z sałatką z awokado i pomidora

Pyszne, szybie danie, a w roli głównej ryba. Ryba smażona w całości. Dorada z sałatką z awokado i pomidora to z pewnością fantastyczna propozycja obiadowa. Jeśli nie uda Wam się kupić dorady (chociaż gorąco polecam, bo ma mało ości), to każda inna biała ryba będzie świetnym zamiennikiem. Poniżej przepis, zerknijcie i powtórzcie go w domu.

Dorada z sałatką z awokado i pomidora

Składniki:

  • 1 dorada średniej wielkości na osobę
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki oleju np. rzepakowego do smażenia
  • świeżo zmielony pieprz np. kolorowy
  • sól morska
Sałatka:
  • 100 g (1 torebka) ugotowanego ryżu na sypko
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 dojrzałe sparzone i obrane ze skórki pomidory
  • 1 łyżki octu winnego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Ryż odstaw do ostygnięcia, w misce, następnie spulchnij go widelcem.

Krok 2:

Pomidory pokrój w cząstki, a awokado w kostkę. Następnie całość dopraw octem, oliwą, czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Krok 3:

Doradę natnij w poprzek co 3 cm. Dopraw ją sokiem z cytryny, na koniec solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni. Ewentualnie można rybę oprószyć np. mąką pszenną. Następnie smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również