Przepis
Sałatki
Sałatka z wątróbką i dressingiem z porto
Składniki
- 400 g wątróbek drobiowych
- 150 g różnych sałat (masłowa, botwinka, rukola)
- 100 g pomidorków cherry
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml porto lub wina półsłodkiego
- 50 g orzechów pistacjowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do dużej miski włóż umyte i porwane liście sałaty. Dodaj całe liście botwinki i rukoli. Pomidorki pokrój na połówki, cebulę w cieniutkie krążki. Wrzuć warzywa do sałaty. Wątróbki oczyść z błon i opłucz pod zimną wodą. Osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Na patelnie wlej miód, kiedy zacznie się pienić, wrzuć wątróbki. Duś je w miodzie, około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przełóż na talerz. Na tą samą patelnie wlej porto lub wino i ocet. Gotuj aż sos zrobi się zawiesisty, dopraw solą i pieprzem. Dressing przecedź przez drobne sito. Na warzywach poukładaj wątróbkę i polej sosem. Całość posyp pistacjami (mogą być prażone) i skrop oliwą.