X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z wątróbką i dressingiem z porto

Składniki

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 150 g różnych sałat (masłowa, botwinka, rukola)
  • 100 g pomidorków cherry
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml porto lub wina półsłodkiego
  • 50 g orzechów pistacjowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Do dużej miski włóż umyte i porwane liście sałaty. Dodaj całe liście botwinki i rukoli. Pomidorki pokrój na połówki, cebulę w cieniutkie krążki. Wrzuć warzywa do sałaty. Wątróbki oczyść z błon i opłucz pod zimną wodą. Osusz dokładnie ręcznikiem papierowym. Na patelnie wlej miód, kiedy zacznie się pienić, wrzuć wątróbki. Duś je w miodzie, około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przełóż na talerz. Na tą samą patelnie wlej porto lub wino i ocet. Gotuj aż sos zrobi się zawiesisty, dopraw solą i pieprzem. Dressing przecedź przez drobne sito. Na warzywach poukładaj wątróbkę i polej sosem. Całość posyp pistacjami (mogą być prażone) i skrop oliwą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również