X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kurczak w płatkach kukurydzianych – przepis krok po kroku

Dzisiaj coś dla najmłodszych odbiorców naszego bloga, których mam wrażenie ostatnio zaniedbaliśmy. Kurczak w płatkach kukurydzianych to chrupiąca pierś otulona złocistą panierką. Szybki pomysł na rodzinny obiad, na który z pewnością nie spóźnią się nasze pociechy.

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka lub np. indyka
  • 1 opakowanie MAŚLANKI Robico (400 g)
  • 1/3  łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/3 ziaren gorczycy
  • pól łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
Panierka:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka „M”
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze pierś kurczaka oczyść z błonek i ewentualnych przerostów. Po drugie pokrój piersi w podłużne cienkie plastry. Przełóż do miski, następnie wlej maślankę Robico, dodaj przyprawy (kolendrę, gorczycę, tymianek) utarte w moździerzu lub zmielone. Dopraw solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 2:

Mięso odstaw na 1-2 godziny do lodówki. Możesz też spokojnie zamarynować mięso dzień wcześniej lub np. z rana. Przed panierowaniem osusz mięso ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Pierś obtocz najpierw w mące pszennej, następnie rozmąconym jajku, na końcu w płatkach kukurydzianych.

Krok 3:

Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie odsącz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z np. pieczonymi ziemniaczkami i kalafiorem z bułką tartą. To moja propozycja podania, ale z dodatkami możecie śmiało kombinować.

 

Kurczak w płatkach kukurydzianych wychodzi za każdym razem niesłychanie soczysty, to zasługa marynaty na bazie maślanki. Polecam tą metodę, dzięki niej przygotujecie idealnie wilgotne mięso z patelni, grilla czy piekarnika. Aromat nadacie poprzez dodatek waszych ulubionych przypraw. W przypadku tego przepisu postawiłem na kolendrę, gorczycę i tymianek, ale swobodnie mogą być to inne przyprawy np. czosnek, curry czy oregano.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Bardzo łatwe do zrobienia, moja rodzinka była zachwycona i najedzona

  2. Pyszne. Wcześniej nie robiłam na maślance. Spróbowałam. Super przepis. Dziękuję.
    P.S. specjalnie poszłam po polecaną maślankę. Smak maślanek jest naprawdę różny a chciałam poznać smak autora przepisu.
    Polecam

Sprawdź również