X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kurczak w płatkach kukurydzianych – przepis krok po kroku

  Dzisiaj coś dla najmłodszych odbiorców naszego bloga, których mam wrażenie ostatnio zaniedbaliśmy. Kurczak w płatkach kukurydzianych to chrupiąca pierś otulona złocistą panierką. Szybki pomysł na rodzinny obiad, na który z pewnością nie spóźnią się nasze pociechy.    

Kurczak w płatkach kukurydzianych

 

Składniki:

 
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie MAŚLANKI Robico (400 g)
  • 1/3  łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/3 ziaren gorczycy
  • pól łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Panierka:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka „M”
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
 

Przygotowanie:

Krok 1:

  Pierś kurczaka oczyść z błonek i ewentualnych przerostów. Pokrój w podłużne cienkie plastry. Przełóż do miski, wlej maślankę Robico, dodaj przyprawy (kolendrę, gorczycę, tymianek) utarte w moździerzu lub zmielone. Dopraw solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.  

Krok 2:

  Mięso odstaw na 1-2 godziny do lodówki. Możesz też spokojnie zamarynować mięso dzień wcześniej lub z rana. Przed panierowaniem osusz mięso ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Pierś obtocz najpierw w mące pszennej, następnie rozmąconym jajku, na końcu w płatkach kukurydzianych.  

Krok 3:

  Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu osącz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i kalafiorem z bułką tartą. To moja propozycja podania, ale z dodatkami możecie śmiało kombinować.     Kurczak w płatkach kukurydzianych wychodzi za każdym razem niesłychanie soczysty, to zasługa marynaty na bazie maślanki. Polecam tą metodę, dzięki niej przygotujecie idealnie wilgotne mięso z patelni, grilla czy piekarnika. Aromat nadacie poprzez dodatek waszych ulubionych przypraw. W przypadku tego przepisu postawiłem na kolendrę, gorczycę i tymianek, ale swobodnie mogą być to inne przyprawy np. czosnek, curry czy oregano.   SMACZNEGO!!!  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również