Dania główneDrób
Kurczak w płatkach kukurydzianych – przepis krok po kroku
Dzisiaj coś dla najmłodszych odbiorców naszego bloga, których mam wrażenie ostatnio zaniedbaliśmy. Kurczak w płatkach kukurydzianych to chrupiąca pierś otulona złocistą panierką. Szybki pomysł na rodzinny obiad, na który z pewnością nie spóźnią się nasze pociechy.
Kurczak w płatkach kukurydzianych
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka lub np. indyka
- 1 opakowanie MAŚLANKI Robico (400 g)
- 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/3 ziaren gorczycy
- pól łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
Panierka:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka „M”
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze pierś kurczaka oczyść z błonek i ewentualnych przerostów. Po drugie pokrój piersi w podłużne cienkie plastry. Przełóż do miski, następnie wlej maślankę Robico, dodaj przyprawy (kolendrę, gorczycę, tymianek) utarte w moździerzu lub zmielone. Dopraw solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 2:
Mięso odstaw na 1-2 godziny do lodówki. Możesz też spokojnie zamarynować mięso dzień wcześniej lub np. z rana. Przed panierowaniem osusz mięso ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Pierś obtocz najpierw w mące pszennej, następnie rozmąconym jajku, na końcu w płatkach kukurydzianych.
Krok 3:
Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie odsącz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z np. pieczonymi ziemniaczkami i kalafiorem z bułką tartą. To moja propozycja podania, ale z dodatkami możecie śmiało kombinować.
Kurczak w płatkach kukurydzianych wychodzi za każdym razem niesłychanie soczysty, to zasługa marynaty na bazie maślanki. Polecam tą metodę, dzięki niej przygotujecie idealnie wilgotne mięso z patelni, grilla czy piekarnika. Aromat nadacie poprzez dodatek waszych ulubionych przypraw. W przypadku tego przepisu postawiłem na kolendrę, gorczycę i tymianek, ale swobodnie mogą być to inne przyprawy np. czosnek, curry czy oregano.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Bardzo łatwe do zrobienia, moja rodzinka była zachwycona i najedzona
Pyszne. Wcześniej nie robiłam na maślance. Spróbowałam. Super przepis. Dziękuję.
P.S. specjalnie poszłam po polecaną maślankę. Smak maślanek jest naprawdę różny a chciałam poznać smak autora przepisu.
Polecam