Choć nie miałem w tym sezonie grzybowym czasu wybrać się do lasu, to niespodziewanie sąsiadka obdarowała nas całym koszem pięknych podgrzybków. Część natychmiast wysuszyliśmy, a pozostałe przerobiliśmy na zupę i makaron z sosem grzybowym. Zupa grzybowa wyszła niesłychanie aromatyczna, wprost zjawiskowa, dzisiaj wrzucam na nią przepis- krok po kroku. Na makaron z sosem grzybowym będziecie musieli jeszcze chwilę zaczekać 😉 W zamian mam dla was przepis na domowy makaron, z którym podałem dzisiaj zupę.
Zupa grzybowa
Składniki:
Domowy makaron:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 5 jaj
Zupa grzybowa:
- 1 łyżka masła
- 1 spora cebula
- 500 g świeżych grzybów np. podgrzybków
- 1,3 l wywaru grzybowego, mięsnego lub np. warzywnego
- 1 średnia marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 125 ml słodkiej śmietanki 18%
- sól, czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta zagniataj ok. 10 minut, tak aby powstała zwarta gładka kulka. Następnie podziel ją na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Wymaga to trochę siły, ale niestety z twardego ciasta wychodzi najlepszy makaron. Płaty ciasta ułóż na bawełnianej ściereczce na ok. 10 minut aby przeschło. Każdy płat ciasta pokrój w 5 cm paski. Następnie paski poukładaj na sobie warstwowo i krój w poprzek tak aby powstały cienkie nitki. Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj 2-3 minuty. Po ugotowaniu przelej zimną wodą aby się nie skleił.
Krok 2:
Do garnka wlej wywar, może być mięsny lub np. warzywny. Ja z nadmiaru grzybowych nóżek przygotowałem wywar, wystarczy zimna woda, nóżki grzybowe i sól. Gotuje całość na wolnym ogniu około 90 minut. Wywar można wzmocnić odrobiną sosu sojowego. Następnie do wywaru dodaj pokrojone w cienkie słupki warzywa: marchew, pietruszkę i selera. Gotuj na małym ogniu 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Krok 3:
Na patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie szklista dodaj plastry świeżych podgrzybków. Dopraw zawartość patelni solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, smaż 5 minut od czas do czasu mieszając (grzyby powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się).
Krok 4:
Do wywaru z podgotowanymi warzywami przełóż zawartość patelni, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj dodatkowe 15-20 minut.
Krok 5:
Po tym czasie wlej słodką śmietankę 18%, wymieszaj zupę i ponownie doprowadź do delikatnego wrzenia. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem (jeżeli to konieczne).
Zupa grzybowa najlepiej smakuje z domowym makaronem i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Inne aromatyczne, pożywne zupy znajdziecie TUTAJ!!!
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Szybka i smaczna zupa 🙂 u mnie z kupnym makaronem
Zupa grzybowa mistrzostwo świata. Przesmaczna. Prosta w wykonaniu. Ekspresowa. Smak -BAJKA!
Bardzo dziękuję za przepis!