X

Czego szukasz?

Przepis
GrzybyZupy

Zupa grzybowa – przepis krok po kroku

  Choć nie miałem w tym sezonie grzybowym czasu wybrać się do lasu, to niespodziewanie sąsiadka obdarowała nas całym koszem pięknych podgrzybków. Część natychmiast wysuszyliśmy, a pozostałe przerobiliśmy na zupę i makaron z sosem grzybowym. Zupa grzybowa wyszła niesłychanie aromatyczna, wprost zjawiskowa, dzisiaj wrzucam na nią przepis- krok po kroku. Na makaron z sosem grzybowym będziecie musieli jeszcze chwilę zaczekać 😉 W zamian mam dla was przepis na domowy makaron, z którym podałem dzisiaj zupę.  

Zupa grzybowa

Składniki:

Domowy makaron:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jaj

Zupa grzybowa:

  • 1 łyżka masła
  • 1 spora cebula
  • 500 g świeżych grzybów, ja użyłem podgrzybków
  • 1,3 l wywaru grzybowego, mięsnego lub warzywnego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 125 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól, czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Krok 1:

  Wszystkie składniki ciasta zagniataj ok. 10 minut, tak aby powstała zwarta gładka kulka. Następnie podziel ją na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Wymaga to trochę siły, ale niestety z twardego ciasta wychodzi najlepszy makaron.  Płaty ciasta ułóż na bawełnianej ściereczce na ok. 10 minut aby przeschło. Każdy płat ciasta pokrój w 5 cm paski. Następnie paski poukładaj na sobie warstwowo i krój w poprzek tak aby powstały cienkie nitki. Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj 2-3 minuty. Po ugotowaniu przelej zimną wodą aby się nie skleił.  

Krok 2:

  Do garnka wlej wywar, może być mięsny lub warzywny. Ja z nadmiaru grzybowych nóżek przygotowałem wywar, wystarczy zimna woda, nóżki grzybowe i sól. Gotuje całość na wolnym ogniu około 90 minut. Wywar można wzmocnić odrobiną sosu sojowego. Do wywaru dodaj pokrojone w cienkie słupki warzywa: marchew, pietruszkę i selera. Gotuj na małym ogniu 15 minut, aż warzywa zmiękną.  

Krok 3:

  Na patelni rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy będzie szklista dodaj plastry świeżych podgrzybków. Dopraw zawartość patelni solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, smaż 5 minut od czas do czasu mieszając (grzyby powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się).  

Krok 4:

  Do wywaru z podgotowanymi warzywami przełóż zawartość patelni, dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj dodatkowe 15-20 minut.  

Krok 5:

  Po tym czasie wlej słodką śmietankę 18%, wymieszaj zupę i ponownie doprowadź do delikatnego wrzenia. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem (jeżeli to konieczne).     Zupa grzybowa najlepiej smakuje z domowym makaronem i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Inne aromatyczne, pożywne zupy znajdziecie TUTAJ!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również