Słodkości
Bezy orzechowe
Składniki
- 8 białek
- 300 g cukru pudru, cukier waniliowy
- 150 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- #Krem:
- 250 ml śmietany 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- kakao do posypania
Sposób przygotowania
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dosypujemy mielone orzechy i delikatnie mieszamy. Przy pomocy szprycy nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne ciasteczka. Najlepiej jest użyć, płaskiej końcówki. Wstawiamy bezy do piekarnika nagrzanego do 80-90ºC i suszymy je w tej temperaturze przez co najmniej 3 godziny. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem Rozpuszczamy czekoladę w rondelku wstawionym do garnka z gorącą wodą. Śmietankę ubijamy i dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Gdy bezy się upieką pozostawiamy je jeszcze w piekarniku do ostudzenia. Następnie na połowę bez nakładamy przy pomocy ozdobnej szprycy krem, przykrywamy je pozostałymi bezami i dekorujemy. Do posypania używamy kakao lub cukier puder.