Przepis
Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby
Pomidory faszerowane mięsem
Składniki
- 8 sztuk ładnych, dużych pomidorów
- 500 g mielonego mięsa
- 125 ml śmietany
- 1 szklanka podgotowanego ryżu
- 2 cebule
- 1 jajk
- 50 g tartego żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- po 1 łyżce masła i oleju
- koperek lub pietruszka
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz, mielona papryka
Sposób przygotowania
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy w trakcie smażenia mięso, mieszamy. Po zdjęciu patelni z ognia doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, dodajemy ryż, jajo i posiekaną pietruszkę lub koperek. Pomidorom ścinamy „czapeczki”, wydrążamy je i napełniamy farszem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim pomidory, posypujemy je tartym żółtym serem. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 180ºC. Pod koniec pieczenia polewamy śmietaną doprawioną solą, pieprzem i ostrą papryką.