Przepis
Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby
Papryka z farszem wegetariańskim
Składniki
- 7-8 sztuk papryki
- 200 g ryżu
- 250 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
- 250 ml soku pomidorowego
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- ser owczy lub mozarella
- oregano, sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania
Mieszamy sok pomidorowy i wywar warzywny, wsypujemy opłukany ryż i gotujemy ok. 20 minut. Cukinię, pomidory i jedną paprykę płuczemy, czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy ryż, mieszamy i doprawiamy farsz solą, pieprzem i oregano (jeżeli mamy tylko suszone). Pozostałe papryki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne, napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia dolewamy pół szklanki wywaru, a na paprykach kładziemy po plastrze sera. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 200ºC. Jeżeli mamy świeże oregano, to posypujemy nim papryki przed podaniem na stół.