X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby

Papryka z farszem wegetariańskim

Składniki

  • 7-8 sztuk papryki
  • 200 g ryżu
  • 250 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • ser owczy lub mozarella
  • oregano, sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

Mieszamy sok pomidorowy i wywar warzywny, wsypujemy opłukany ryż i gotujemy ok. 20 minut. Cukinię, pomidory i jedną paprykę płuczemy, czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy ryż, mieszamy i doprawiamy farsz solą, pieprzem i oregano (jeżeli mamy tylko suszone). Pozostałe papryki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne, napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia dolewamy pół szklanki wywaru, a na paprykach kładziemy po plastrze sera. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 200ºC. Jeżeli mamy świeże oregano, to posypujemy nim papryki przed podaniem na stół.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również