Przepis
Składniki
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego, może też być chleb słonecznikowy, orzechowy, czy inny smakowy
- 100 g świeżego twarożku
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 3 rzodkiewki
- pół świeżego ogórka
- zioła, najlepiej świeże: bazylia, tymianek, mięta
- masło do posmarowania
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kromki chleba smarujemy masłem i kroimy na połówki. Twarożek miksujemy z obranym jajkiem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego posiekane zioła. Na każdą kanapkę nakładamy najpierw twarożek, a potem przybieramy kanapkę plasterkami rzodkiewki i ogórka. Oczywiście do przybrania możemy użyć wszelkiej zieleniny, a zamiast zaproponowanej pasty każdej innej z rozdziału o pastach i musach. Polecam również dla wariantu wegetariańskiego zamiast masła np. pastę z bobu. Jeśli używamy chleba pszennego, to kanapki możemy posypać ziarnami słonecznika lub szczyptą zmielonych orzechów laskowych.