X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego, może też być chleb słonecznikowy, orzechowy, czy inny smakowy
  • 100 g świeżego twarożku
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 3 rzodkiewki
  • pół świeżego ogórka
  • zioła, najlepiej świeże: bazylia, tymianek, mięta
  • masło do posmarowania
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Kromki chleba smarujemy masłem i kroimy na połówki. Twarożek miksujemy z obranym jajkiem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do niego posiekane zioła. Na każdą kanapkę nakładamy najpierw twarożek, a potem przybieramy kanapkę plasterkami rzodkiewki i ogórka. Oczywiście do przybrania możemy użyć wszelkiej zieleniny, a zamiast zaproponowanej pasty każdej innej z rozdziału o pastach i musach. Polecam również dla wariantu wegetariańskiego zamiast masła np. pastę z bobu. Jeśli używamy chleba pszennego, to kanapki możemy posypać ziarnami słonecznika lub szczyptą zmielonych orzechów laskowych.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również