Przepis
Sałatka z marynowanym grillowanym tofu to jedno z takich dań, dzięki którym wierzę, że mógłbym zrezygnować z jedzenia mięsa. Chrupiące warzywa, aromatyczne zioła, marynowane i grillowane tofu. Brzmi rewelacyjnie i smakuje jeszcze lepiej 🙂 Przygotowuje to danie dla moich przyjaciół wegan, ale sam również często nabieram na nie ochoty, zwłaszcza letnią porą.
Po więcej sałatkowych inspiracji zapraszam —>TUTAJ<—
Sałatka z marynowanym grillowanym tofu
Składniki:
- kostka tofu 200 g
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- duża marchewka
- mały ogórek zielony
- 2 pomidory malinowe
- 1/2 papryczki chilli
- garść ulubionych ziół, ja wybrałem kolendrę, szczypior i bazylię
- 1 łyżka sezamu prażonych ziaren sezamu
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 3 łyżki sosu miodowo – musztardowego, ja sięgam po Roleskiego
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Tofu kroję w poprzeczne centymetrowe plastry. Przekładam do miski z płaskim dnem, polewam sosem sojowym, olejem sezamowymi i olejem roślinnym. Odstawiam na 30-60 minut, aby smaki marynaty przeniknęły wgłąb struktury tofu.Krok 2:
Ogórka i marchew za pomocą obieraczki strugam w cienkie plastry. Pomidory kroję w ćwiartki, wyjmuje wodniste gniazda nasienne i kroję w paski. Papryczkę chilli kroję w cienkie plasterki. Zioła grubo siekam, powinny zachować swoją teksturę. Warzywa, chilli i zioła przełóż do miski.Krok 3:
Tofu wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym. Opiecz na patelni grillowej lub na klasycznym grillu, po 1-2 minuty z każdej strony.Krok 4:
Gorące plastry tofu pokrój lub jak ja porwij w rękach, mają wtedy ładny nieregularny kształt. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, polej pozostałą marynatą z tofu, sokiem z limonki i sosem miodowo – musztardowym. Posyp prażonym sezamem, ewentualnie dopraw solą.Po więcej sałatkowych inspiracji zapraszam —>TUTAJ<—