Potrawy wegetariańskiePotrawy z grilla
Sałatka z marynowanym grillowanym tofu
Sałatka z marynowanym grillowanym tofu to jedno z takich dań, dzięki którym wierzę, że mógłbym zrezygnować z jedzenia mięsa. Chrupiące warzywa, aromatyczne zioła, marynowane i grillowane tofu. Brzmi rewelacyjnie i smakuje jeszcze lepiej 🙂 Przygotowuje to danie dla moich przyjaciół wegan, ale sam również często nabieram na nie ochoty, zwłaszcza letnią porą.
Sałatka z marynowanym grillowanym tofu
Składniki:
- kostka tofu 200 g
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- duża marchewka
- mały ogórek zielony
- 2 pomidory malinowe
- 1/2 papryczki chili
- garść ulubionych ziół np. kolendra, szczypior, bazylia
- 1 łyżka sezamu prażonych ziaren sezamu
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 3 łyżki sosu miodowo – musztardowego, ja sięgam po Roleskiego
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Tofu kroję w poprzeczne centymetrowe plastry. Przekładam do miski z płaskim dnem, polewam sosem sojowym, olejem sezamowymi i olejem roślinnym. Odstawiam na 30-60 minut, aby smaki marynaty przeniknęły wgłąb struktury tofu.
Krok 2:
Ogórka i marchew za pomocą obieraczki pokrój w cienkie plastry. Pomidory pokrój w ćwiartki, wyjmij wodniste gniazda nasienne, następnie pokrój w paski. Papryczkę chili pokrój w cienkie plasterki. Zioła grubo posiekaj, powinny zachować swoją teksturę. Warzywa, chili i zioła przełóż do miski.
Krok 3:
Tofu wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym. Opiecz na patelni grillowej lub np. na klasycznym grillu, po 1-2 minuty z każdej strony.
Krok 4:
Gorące plastry tofu pokrój lub jak ja porwij w rękach, mają wtedy ładny nieregularny kształt. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, polej pozostałą marynatą z tofu, sokiem z limonki i sosem miodowo – musztardowym. Posyp prażonym sezamem, ewentualnie dopraw solą.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook
Więcej przepisów na dania z grilla znajdziesz >> TUTAJ <<