X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kotlety siekane z kurczaka

Kotlety siekane z kurczaka to bardzo fajny i prosty sposób na rodzinny obiad. Wystarczy ostry nóż, dobre mięso i garść warzyw. Zamiast piersi z kurczaka wykorzystałem mięso z udka kurczaka, jest bardziej soczyste i intensywniejsze w smaku. Do dzisiejszej wersji dodałem posiekaną cukinie, ale śmiało sięgnijcie po inne kolorowe warzywa: papryki, cebulę czy pieczarki.  

Kotlety siekane z kurczaka – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g mięsa z udka kurczaka, bez kości i skóry
  • 1 cebula
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub żółtego sera
  • 2 jajka „M”
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • do podania sos ogórkowy, ja sięgam po Roleskiego
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso z udka kurczaka oczyść z chrząstek i błonek, drobno posiekaj. Możesz zrobić to ręcznie ostrym nożem lub za pomocą blendera. Cebulę pokrój w małą kostkę, cukinie w paski lub zetrzyj na tarce.

Krok 2:

Pokrojone składniki przełóż do miski, dodaj starty parmezan, jajka, mąkę pszenną. Farsz dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.

Krok 3:

Łyżką formuj nieduże placuszki. Układaj na rozgrzanym tłuszczu, smaż po 2-3 minuty do uzyskania ładnego, złotego koloru. Gotowe układaj na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami i sosem ogórkowym.

Kotlety siekane z kurczaka możesz wzbogacać inne warzywa. Możesz zrezygnować z części mięsa i dodać kolorową paprykę i posiekane zioła. Inne pomysły na dania z drobiu znajdziesz —>TUTAJ<—

Smacznego!!!  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również