Dania główneDrób
Kotlety siekane z kurczaka
Kotlety siekane z kurczaka to bardzo fajny i prosty sposób na rodzinny obiad. Wystarczy ostry nóż, dobre mięso i garść warzyw. Zamiast piersi z kurczaka wykorzystałem mięso z udka kurczaka, jest bardziej soczyste i bez wątpienia intensywniejsze w smaku. Do dzisiejszej wersji dodałem posiekaną cukinie, ale śmiało sięgnijcie po inne kolorowe warzywa: paprykę, cebulę czy pieczarki.
Kotlety siekane z kurczaka – przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g mięsa z udka kurczaka, bez kości i skóry
- 1 cebula
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 szklanki startego parmezanu lub np. żółtego sera
- 2 jajka „M”
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia np. rzepakowego
- do podania sos ogórkowy, ja sięgam po Roleskiego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze mięso z udka kurczaka oczyść z chrząstek i błonek, drobno posiekaj. Możesz zrobić to ręcznie ostrym nożem lub za pomocą np. blendera. Następnie cebulę pokrój w małą kostkę, cukinie w paski lub zetrzyj na tarce.
Krok 2:
Pokrojone składniki przełóż do miski, następnie dodaj starty parmezan, jajka, mąkę pszenną. Farsz dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.
Krok 3:
Po trzecie łyżką formuj nieduże placuszki. Układaj na rozgrzanym tłuszczu, smaż po 2-3 minuty do uzyskania ładnego, złotego koloru. Gotowe układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z ulubionymi dodatkami i sosem ogórkowym.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.
Pyszne