X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kotlety siekane z kurczaka

Kotlety siekane z kurczaka to bardzo fajny i prosty sposób na rodzinny obiad. Wystarczy ostry nóż, dobre mięso i garść warzyw. Zamiast piersi z kurczaka wykorzystałem mięso z udka kurczaka, jest bardziej soczyste i bez wątpienia intensywniejsze w smaku. Do dzisiejszej wersji dodałem posiekaną cukinie, ale śmiało sięgnijcie po inne kolorowe warzywa: paprykę, cebulę czy pieczarki.

 

Kotlety siekane z kurczaka – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g mięsa z udka kurczaka, bez kości i skóry
  • 1 cebula
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub np. żółtego sera
  • 2 jajka „M”
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia np. rzepakowego
  • do podania sos ogórkowy, ja sięgam po Roleskiego
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze mięso z udka kurczaka oczyść z chrząstek i błonek, drobno posiekaj. Możesz zrobić to ręcznie ostrym nożem lub za pomocą np. blendera. Następnie cebulę pokrój w małą kostkę, cukinie w paski lub zetrzyj na tarce.

Krok 2:

Pokrojone składniki przełóż do miski, następnie dodaj starty parmezan, jajka, mąkę pszenną. Farsz dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.

Krok 3:

Po trzecie łyżką formuj nieduże placuszki. Układaj na rozgrzanym tłuszczu, smaż po 2-3 minuty do uzyskania ładnego, złotego koloru. Gotowe układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z ulubionymi dodatkami i sosem ogórkowym.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również