Przepis
Grillowany pstrąg z masłem ziołowym to jeden z moich ulubionych przepisów na rybę z rusztu. Cały proces jest dziecinnie prosty, przekonasz się o tym poniżej.
Grillowany pstrąg z masłem ziołowym podałem z dużą ilością warzyw: grillowaną cukinia, zielonymi szparagami i młodymi ziemniakami.
—>TUTAJ<— znajdziesz więcej grillowych inspiracji.
Smacznego!!!
Grillowany pstrąg z masłem ziołowym
Składniki:
- 2 pstrągi
- 2 łyżki miękkiego masła
- garść ulubionych świeżych ziół, ja wybrałem: bazylię, lubczyk i szczypior
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
- sos miodowo – musztardowy, ja sięgam po ten od Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pstrąga opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Aby ryba zmieściła się na patelnie grillową, obciąłem głowę i ogon. Jeżeli przyrządzasz ją na zwyczajnym ruszcie, lub większej patelni nie musisz tego robić.Krok 2:
Przygotuj masło ziołowe. W naczyniu wymieszaj miękkie masło, posiekane zioła, skórkę z cytryny, utarty ząbek czosnku oraz sporą szczyptę soli i czarnego pieprzu.Krok 3:
Nafaszeruj pstrąga masłem ziołowym. Z wierzchu natrzyj oliwą z oliwek, solą i czarnym pieprze. Aby składniki farszu nie wypadały podczas przewracania ryby, związałem ją dla bezpieczeństwa sznurkiem gastronomicznym.Krok 4:
Przed grillowaniem ryba powinna być w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej temperatura przedostaje się wgłąb mięsa. Rybę grilluj na średnio rozgrzanych węglach, po około 8 minut z każdej stronyGrillowany pstrąg z masłem ziołowym podałem z dużą ilością warzyw: grillowaną cukinia, zielonymi szparagami i młodymi ziemniakami.
—>TUTAJ<— znajdziesz więcej grillowych inspiracji.
Smacznego!!!