Dania główneRyby
Grillowany pstrąg z masłem ziołowym
Grillowany pstrąg z masłem ziołowym to bez wątpienia jeden z moich ulubionych przepisów na rybę z rusztu. Cały proces jest dziecinnie prosty, przekonasz się o tym poniżej. Zapraszam do lektury przepisu.
Grillowany pstrąg z masłem ziołowym
Składniki:
- 2 pstrągi
- 2 łyżki miękkiego masła
- garść ulubionych świeżych ziół, ja wybrałem: bazylię, lubczyk i szczypior
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
- sos miodowo – musztardowy, ja sięgam po ten od Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze pstrąga opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Następnie osusz ręcznikiem papierowym. Aby ryba zmieściła się na patelnie grillową, obciąłem głowę i ogon. Jeżeli przyrządzasz ją na zwyczajnym ruszcie, lub większej patelni nie musisz tego robić.
Krok 2:
Po drugie przygotuj masło ziołowe. W naczyniu wymieszaj miękkie masło, posiekane zioła, skórkę z cytryny, utarty ząbek czosnku, następnie dodaj sporą szczyptę soli i czarnego pieprzu.
Krok 3:
Następnie nafaszeruj pstrąga masłem ziołowym. Z wierzchu natrzyj oliwą z oliwek, solą i czarnym pieprze. Aby składniki farszu nie wypadały podczas przewracania ryby, związałem ją dla bezpieczeństwa sznurkiem gastronomicznym.
Krok 4:
Przed grillowaniem ryba powinna być w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej temperatura przedostaje się wgłąb mięsa. Rybę grilluj na średnio rozgrzanych węglach, po około 8 minut z każdej strony.
Grillowany pstrąg z masłem ziołowym podałem z dużą ilością warzyw: grillowaną cukinia, zielonymi szparagami i młodymi ziemniakami.
Po więcej przepisów na dania z rybą w roli głównej zapraszam >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.