Dania głównePotrawy z grillaWieprzowina
Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami
Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami to bardzo pomysłowe danie grillowe. Na jednej szpadce połączysz soczyste kawałki mięsa oraz dodatek w postaci małych ziemniaczków. Aromatyczną marynatę do karkówki przygotowałem na bazie ketchupu z kawałkami papryczki jalapeno. W trakcie macerowania mięso kruszeje i przechodzi słodko – kwaśnymi i pikantnymi smakami. Sięgając po właśnie ten produkt mamy pewność, że wszystkie składniki, z których powstał ketchup z serii BIO pochodzą z ekologicznych upraw.
Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki ketchupu BIO z jalapeno, ja wybieram ten od Roleskiego
- 5 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 15 podgotowanych małych młodych ziemniaków
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze mięso najlepiej kupić u sprawdzonego rzeźnika. Ja wybieram karkówkę w kawałku, którą kroję w domu w dużą kostkę 3×3 cm.
Krok 2:
Mięso przełóż do miski. Następnie dodaj składniki marynaty: startą na tarce cebulę, posiekany drobno czosnek, ketchup z jalapeno, olej roślinny, ocet balsamiczny, miód oraz sól i czarny pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, aby marynata dobrze oblepiła karkówkę. Miskę przykryj folią spożywczą, następnie odstaw na minimum 2-3 godziny Marynata najlepiej przenika wgłąb mięsa, jeżeli pozostawisz w niej mięso na całą noc.
Krok 3:
Zamarynowane mięso wyjmij godzinę przed planowanym grillowaniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie karkówkę nadziewaj na przemian z młodymi podgotowanymi ziemniakami. Już dawno zamiast drewnianych patyczków szaszłykowych, przerzuciłem się na metalowe szpadki.
Krok 4:
Szaszłyki grilluj 10 minut, obracając kiedy jeden z boków się zrumieni.
Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami możesz przygotować na tradycyjnym grillu, patelni grillowej lub też w piekarniku.
Jako dodatek polecam surówkę z młodej kapusty.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Rewelacja
Wypowiedź krótka i na temat 🙂
Dziękuje bardzo za komentarz.
Polecam się na przyszłość
Pozdrawiam
Kuba