X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z grillaWieprzowina

Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami

Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami to bardzo pomysłowe danie grillowe. Na jednej szpadce połączysz soczyste kawałki mięsa oraz dodatek w postaci małych ziemniaczków. Aromatyczną marynatę do karkówki  przygotowałem na bazie ketchupu z kawałkami papryczki jalapeno. W trakcie macerowania mięso kruszeje i przechodzi słodko – kwaśnymi i pikantnymi smakami. Sięgając po właśnie ten produkt mamy pewność, że wszystkie składniki, z których powstał ketchup z serii BIO pochodzą z ekologicznych upraw.

Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso najlepiej kupić u sprawdzonego rzeźnika. Ja wybieram karkówkę w kawałku, którą kroję w domu w dużą kostkę 3×3 cm.

Krok 2:

Mięso przełóż do miski. Dodaj składniki marynaty: startą na tarce cebulę, posiekany drobno czosnek, ketchup z jalapeno, olej roślinny, ocet balsamiczny, miód oraz sól i czarny pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, aby marynata dobrze oblepiła karkówkę. Miskę przykryj folią spożywczą, odstaw na minimum 2-3 godziny Marynata najlepiej przenika wgłąb mięsa, jeżeli pozostawisz w niej mięso na całą noc.

Krok 3:

Zamarynowane mięso wyjmij godzinę przed planowanym grillowaniem,aby nabrało temperatury pokojowej. Karkówkę nadziewaj na przemian z młodymi podgotowanymi ziemniakami. Już dawno zamiast drewnianych patyczków szaszłykowych, przerzuciłem się na metalowe szpadki.

Krok 4:

Szaszłyki grilluj 10 minut, obracając kiedy jeden z boków się zrumieni. Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami możesz przygotować na tradycyjnym grillu, patelni grillowej lub w piekarniku.

Jako dodatek polecam surówkę z młodej kapusty.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również