X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z grillaWieprzowina

Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami

Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami to bardzo pomysłowe danie grillowe. Na jednej szpadce połączysz soczyste kawałki mięsa oraz dodatek w postaci małych ziemniaczków. Aromatyczną marynatę do karkówki  przygotowałem na bazie ketchupu z kawałkami papryczki jalapeno. W trakcie macerowania mięso kruszeje i przechodzi słodko – kwaśnymi i pikantnymi smakami. Sięgając po właśnie ten produkt mamy pewność, że wszystkie składniki, z których powstał ketchup z serii BIO pochodzą z ekologicznych upraw.

Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ketchupu BIO z jalapeno, ja wybieram ten od Roleskiego
  • 5 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
  • 15 podgotowanych małych młodych ziemniaków
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze mięso najlepiej kupić u sprawdzonego rzeźnika. Ja wybieram karkówkę w kawałku, którą kroję w domu w dużą kostkę 3×3 cm.

Krok 2:

Mięso przełóż do miski. Następnie dodaj składniki marynaty: startą na tarce cebulę, posiekany drobno czosnek, ketchup z jalapeno, olej roślinny, ocet balsamiczny, miód oraz sól i czarny pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, aby marynata dobrze oblepiła karkówkę. Miskę przykryj folią spożywczą, następnie odstaw na minimum 2-3 godziny Marynata najlepiej przenika wgłąb mięsa, jeżeli pozostawisz w niej mięso na całą noc.

Krok 3:

Zamarynowane mięso wyjmij godzinę przed planowanym grillowaniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie karkówkę nadziewaj na przemian z młodymi podgotowanymi ziemniakami. Już dawno zamiast drewnianych patyczków szaszłykowych, przerzuciłem się na metalowe szpadki.

Krok 4:

Szaszłyki grilluj 10 minut, obracając kiedy jeden z boków się zrumieni.

Szaszłyki z karkówki z młodymi ziemniakami możesz przygotować na tradycyjnym grillu, patelni grillowej lub też w piekarniku.
Jako dodatek polecam surówkę z młodej kapusty.

Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również