Sałatka z młodej kapusty to jeden z moich ulubionych nowalijkowych dodatków do dań z grilla. Tajemnica sukcesu tej zielonej przekąski bez wątpienia tkwi w prostocie. Kilka składników, które z łatwością dostaniesz na każdym bazarku i odrobina chęci wystarczy. Sałatka ta wypełniona jest lekkimi warzywami dlatego najlepiej smakuje z delikatniejszymi daniami z pieca, rożna lub z pary. Składniki możecie swobodnie modyfikować i dodawać, co tam akurat w lodówce zalega.
Sałatka z młodej kapusty – najlepsza do grilla
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 1 czerwona cebula
- duża marchewka
- 1 świeży ogórek
- 3-4 łyżki posiekanego koperku
- 8 łyżek sosu miodowo – musztardowego, ja wybieram sos Roleskiego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Młodą kapustę cienko poszatkuj. Następnie czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchew zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Ogórka pokrój w półplasterki.
Krok 2:
Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Dodaj posiekany koperek, sos miodowo – musztardowy, na koniec dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Sałatka z młodej kapusty najlepiej smakuje świeżo przygotowana, lub np. po kilkunastu minutach od wymieszania składników, kiedy smaki się wymieszają. Jeśli jakimś cudem zostanie trochę sałatki, następnego dnia możecie ją przerobić na młodą kapustkę na ciepło 🙂 My często tak robimy, u nas nic się nie marnuje!!!
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<