X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Pierś z kurczaka w parmezanie

Pierś z kurczaka w parmezanie to moja wariacja na temat włoskiego dania pollo alla parmigiana. W USA ta sama potrawa znana jest pod nazwą chicken parmigiana. Dzisiaj podzielę się z wami sprawdzoną już wielokrotnie recepturą. Wszyscy, których częstuję kurczakiem w parmezanie stają się fanami tego dania. Przepis jest bardzo prosty, wystarczą dobre składniki pierś z dobrego chowu i prawdziwy parmezan.

Pierś z kurczaka w parmezanie – najlepszy przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 jajka „M”
  • 1 szklanka startego drobno parmezanu, ja użyłem parmigiano reggiano
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz
Sos:

Sposób przygotowania

Krok 1:

Piersi oczyść, oddziel polędwiczki, grubsze kawałki podziel na cieńsze kawałki. Mięso szczodrze dopraw solą i czarnym pieprzem, ewentualnie możesz natrzeć jeszcze utartym czosnkiem i suszonym oregano.

Krok 2:

Jajka roztrzep widelcem, dodaj połowę startego parmezanu, wymieszaj do połączenia składników. Kawałki piersi panieruj w mące pszennej, następnie w jajku, potem znowu w mące. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Usmażone mięso przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Do naczynia do zapiekania wlej pomidory krojone, dodaj sos do kurczaka z papryką, dopraw sos solą i pieprzem. Na sosie ułóż kurczaka, każdy kawałek oprósz porcją parmezanu. Zapiekaj aż ser się zrumieni 10-15 minut.

Pierś z kurczaka w parmezanie podawaj z makaronem lub opiekanymi ziemniakami.

Twoja rodzinna przepada za daniami z kurczaka??? —>Tutaj<— znajdziesz mnóstwo inspiracji 🙂 SMACZNEGO!!!  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również