Drób
Pierś z kurczaka w parmezanie
Pierś z kurczaka w parmezanie to moja wariacja na temat włoskiego dania pollo alla parmigiana. W USA ta sama potrawa znana jest pod nazwą chicken parmigiana. Dzisiaj podzielę się z wami sprawdzoną już wielokrotnie recepturą. Wszyscy, których częstuję kurczakiem w parmezanie stają się fanami tego dania. Przepis jest bardzo prosty, wystarczą dobre składniki pierś z dobrego chowu i prawdziwy parmezan.
Pierś z kurczaka w parmezanie – najlepszy przepis
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 jajka „M”
- 1 szklanka startego drobno parmezanu np. parmigiano reggiano
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, czarny pieprz
Sos:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 4 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja sięgam po Roleskiego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1:
Piersi oczyść, następnie oddziel polędwiczki, grubsze kawałki podziel na cieńsze kawałki. Mięso szczodrze dopraw solą i czarnym pieprzem, ewentualnie możesz natrzeć jeszcze utartym czosnkiem i suszonym oregano.
Krok 2:
Jajka roztrzep widelcem, dodaj połowę startego parmezanu, wymieszaj do połączenia składników. Kawałki piersi panieruj w mące pszennej, następnie w jajku, potem znowu w mące. Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru. Usmażone mięso przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3:
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Do naczynia do zapiekania wlej pomidory krojone, dodaj sos do kurczaka z papryką, dopraw sos solą i pieprzem. Na sosie ułóż kurczaka, każdy kawałek oprósz porcją parmezanu. Zapiekaj aż ser się zrumieni 10-15 minut.
Pierś z kurczaka w parmezanie podawaj np. z makaronem lub opiekanymi ziemniakami.
Twoja rodzinna przepada za daniami z kurczaka??? —>Tutaj<— znajdziesz mnóstwo inspiracji 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Witam, dobre ale nie ma nic wspólnego z kuchnią Włoską , to przepis prosto z Ameryki